Μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, το μουσείο της Σελήνης

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 15:35
UPD:15:38
A- A A+

«Πάρτε μαζί σας μόνο φωτογραφίες και αφήστε πίσω σας μόνο πατημασιές» είναι το σύνθημα που υποδέχεται τους επισκέπτες σε πολλά αμερικανικά αξιοθέατα. Οι επιστήμονες, όμως, οραματίζονται αξιοθέατα και σε άλλους πλανήτες, με πρώτο και καλύτερο τη Σελήνη, καθώς τα διαστημικά ταξίδια κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ήδη οι αρχαιολόγοι αναζητούν τρόπους προστασίας των διαστημικών «ιστορικών μνημείων», τα οποία συνδέονται κυρίως με τον Απόλλωνα 11 που μετάφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη. «Από τεχνολογικής πλευράς, το ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία», τονίζει ο Μπεθ Ο Λίρι από το New Mexico State University.

Οι αποστολές του Apollo έχουν αφήσει πίσω τους 23 «εκθέματα», μεταξύ των οποίων οι βαθμίδες καθόδου και ανόδου των μονάδων προσεδάφισης στη Σελήνη, οι τρίτες βαθμίδες των πυραύλων Saturn που χρησιμοποίησαν για να φτάσουν ως εκεί, καθώς και τα οχήματα εξερεύνησης της Σελήνης που χρησιμοποίησαν οι αστροναύτες μόλις αφίχθησαν.

Εκτός από τα πολύτιμα αυτά απομεινάρια, σήμερα στη Σελήνη υπάρχουν και προσωπικά αντικείμενα όπως οι μπότες και το φορητό σύστημα υποστήριξης ζωής του Νιλ ¶ρμστρονγκ, επιστημονικά όργανα μαζί με τις γεννήτριές τους και, φυσικά, η αμερικανική σημαία που εξακολουθεί να στέκει αγέρωχη στο έδαφος της Σελήνης. Επίσης, υπάρχουν πατημασιές και ίχνη στο έδαφος από τα πλανητικά οχήματα.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν, τα στοιχεία αυτά παραμένουν ανέπαφα –πλην του ότι έχουν πασπαλιστεί με μπόλικη σεληνιακή σκόνη– καθώς στη Σελήνη δεν βρέχει ούτε φυσά, και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν. Χρειάζονται, ωστόσο, προστασία κάτω από τη σκεπή ενός μουσείου, υποστηρίζουν οι σχετικοί επιστήμονες, καθώς αποτελούν τμήμα της ιστορίας του ανθρώπινου γένους και οφείλουν να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.

Πηγή: NewScientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή