Η ολική έκλειψη του Ήλιου –η οποία σήμερα ήταν ορατή από ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας– είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ηλιακή έκλειψη του 21ου αιώνα και αποτελεί αντικείμενο επισταμένης μελέτης από τους επιστήμονες –κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με το περιοδικό NewScientist.
Στην προσπάθειά τους να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες –εάν η βαρύτητα της Γης μειώνεται ελαφρώς στη διάρκεια της ολικής έκλειψης– γεωφυσικοί από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών διεξήγαγαν ένα σημαντικό πείραμα.
Εγκατέστησαν μια σειρά από όργανα υψηλής ευαισθησίας σε έξι διαφορετικά σημεία της χώρας για μέτρηση της βαρύτητας την ώρα που η σκιά της Σελήνης –πλάτους 250 χλμ.– απλωνόταν στη Νότια Κίνα. Τα ευρήματα, τα οποία θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις υποψίες για ανώμαλες διακυμάνσεις της βαρύτητας κατά τις ολικές εκλείψεις του Ηλίου.
Η πρώτη ένδειξη διακυμάνσεων της βαρύτητας στη διάρκεια έκλειψης αναφέρεται τo 1954, τότε που ο γάλλος φυσικός Μορίς Αλέ παρατήρησε την ακανόνιστη συμπεριφορά ενός αιωρούμενου εκκρεμούς στη διάρκεια ηλιακής έκλειψης στο Παρίσι. Η διεύθυνση του εκκρεμούς άλλαξε απότομα, γεγονός που υποδήλωνε ξαφνική μεταβολή της βαρυτικής έλξης.
Πολλοί φυσικοί, ωστόσο, αμφισβητούν τη συσχέτιση βαρύτητας και ηλιακών εκλείψεων, και πολλοί μιλούν για σύνδεση των εκλείψεων με μεταβολές στη θερμοκρασία ή την ατμοσφαιρική πίεση.
Οι Κινέζοι επιστήμονες εγκατέστησαν οκτώ μετρητές βαρύτητας και δύο εκκρεμή σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, θεωρώντας ότι η μεγάλη απόσταση μεταξύ τους θα εξαλείψει την πιθανότητα σφάλματος στις μετρήσεις των οργάνων εξαιτίας τοπικών ατμοσφαιρικών επιδράσεων.
Οι Ινδοί επιστήμονες, από την άλλη, χρησιμοποίησαν ένα μαχητικό Μιράζ και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο προκειμένου να παρατηρήσουν την έκλειψη από κοντά την ώρα που η σκιά της Σελήνης σκέπαζε την Ινδία.
Η μεγάλη διάρκεια της σημερινής έκλειψης στην Ασία οφείλεται κυρίως στο ότι ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες αφότου η Σελήνη έφτασε στο περίγειο –στο σημείο της περιφοράς της όπου πλησιάζει περισσότερο τη Γη. Από τόσο κοντινή απόσταση, ο δορυφόρος της Γης φαίνεται κατά 8% μεγαλύτερος από τον Ήλιο και επισκιάζει μεγαλύτερη επιφάνεια του πλανήτη μας.
Πηγή: NewScientist, ΑΠΕ