Βελτιωμένη η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο μετά την εκλογή Ομπάμα

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 22:18
A- A A+

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Γαλλία, μετά από την εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 25 χώρες από το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Pew Research Center, η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο έχει γίνει πλέον «θετική» σε σχέση με το 2000, την χρονιά που ο Τζορτζ Μπους εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τάση αυτή που κατευθύνεται από τη δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα, είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης των Γάλλων (75%) βλέπει πιο θετικά τις ΗΠΑ το 2009. Η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη γνώμη της για τις ΗΠΑ, καθώς το 2008 μόνο το 31% των Γερμανών «έβλεπε» θετικά τις ΗΠΑ, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό βρίσκεται στο 64%.

Εκτός από την Γηραιά Ήπειρο, η εικόνα των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί και στο μουσουλμανικό κόσμο. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος δηλώνουν πιο σίγουρες για την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά στην Τουρκία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Πακιστάν η εχθρότητα απέναντι στις ΗΠΑ παραμένει έντονη.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα όπου η εμπιστοσύνη απέναντι στις ΗΠΑ παρουσιάζει μείωση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό αποτελεί συνέπεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο στις 4 Ιουνίου 2009, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 18 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου, σε 27.000 ανθρώπους, σε 24 χώρες και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή