Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Θησέας 2»
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 15:12
UPD:17:34

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος (αριστερά) επισήμανε πως το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα.

A- A A+

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση «ΘΗΣΕΑΣ 2» ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Το πρόγραμμα είναι ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ και αφορά την πενταετία 2010-2014.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα. «Στην περίοδο 2005-2009 έδωσε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για τα έτη 2010-2014, που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ» πρόσθεσε και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια.

Π. Παυλόπουλος: To «Θησέας» εθίζει τους ΟΤΑ να κάνουν αναπτυξιακά έργα

Π. Παυλόπουλος: To «Θησέας» εθίζει τους ΟΤΑ να κάνουν αναπτυξιακά έργα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος τόνισε πως περισσότερα από 22.000 έργα θα ολοκληρωθούν μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» (2004-2009), ενώ μία νέα γενιά έργων αρχίζει αμέσως μετά το καλοκαίρι, με τη θεσμοθέτηση του «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ», ο οποίος θα λειτουργήσει ως προέκταση αλλά και συμπληρωματικά προς το «ΘΗΣΕΑΣ», που θα συνεχιστεί παράλληλα, έως την αποπληρωμή όλων των έργων. ¶ρα, συνολικά -πρόσθεσε- περισσότερα από 25.000 έργα, όπως υπολογίζουμε, θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το «ΘΗΣΕΑΣ», προκειμένου να τονώσουν και την αγορά, σε μια περίοδο που είναι δύσκολη από οικονομική άποψη.

Θ. Νάκος: 25.000 έργα θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θ. Νάκος: 25.000 έργα θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καταλήγοντας ο κ. Νάκος συμπλήρωσε πως με το «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ» θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, αλλά και σε έργα τα οποία γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούνται μελέτες.

Στο συνημμένο αρχείο (αριστερά) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα «Θησέας».

ΚΚΕ: Δεν αξίζει ούτε ως προεκλογικό κόλπο

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Τα 3,7 δις που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους ΟΤΑ, δεν αξίζουν ούτε ως προεκλογικό κόλπο», παρατήρησε σε ανακοίνωσή του για το θέμα το ΚΚΕ. «Πρώτον, επειδή -όπως εξηγεί- το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τροφοδοτείται με πάνω από 72% από την τοπική διοίκηση, δηλαδή από χρήματα των εργαζομένων. Δεύτερον, επειδή οι στόχοι του προγράμματος καθορίζονται από την κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης».

«Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων. Βασικά χαρακτηριστικά του προβλήματος αποτελούν τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της τοπικής διοίκησης από το κράτος και η λειτουργία των δήμων στη βάση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας σε βάρος των εργαζομένων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΣΥΝ

Επικρίσεις διατύπωσε και ο Συνασπισμός. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι δίνει πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει ήδη παρακρατήσει πόρους που ανήκουν στην τελευταία. Αρα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εμφανίζεται να δίνει στην Τ.Α. ανήκουν ήδη σε αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει το 20% των πόρων όπου και όπως αυτή θέλει, χωρίς κριτήρια και αναλογικότητα, ενισχύοντας πελατειακές σχέσεις, σχολίασε και ο Συνασπισμός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή