Κόντρα για το ν/σχ των συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο

Βουλή
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 18:41
A- A A+

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης συνάντησε η παρουσίαση στη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά στη βαθμολογική κατάσταση και την υπηρεσιακή εξέλιξη χιλιάδων συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υπαλλήλων αυτών.

Προσδιόρισε δε πως οι οι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, για τους οποίους γίνονται ρυθμίσεις εξομοίωσης προς τους μονίμους θα είναι τελικώς 55.010 (33.550 από την κεντρική διοίκηση, 10.578 από νομικά πρόσωπα και 10.882 από τους ΟΤΑ) και θα τους δίδεται η δυνατότητα να εξελίσσονται αντιστοίχως με τους δημοσίου δικαίου συναδέλφους του.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών αυξήθηκε με τους 33.500 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα 164/2004. Αναφερόμενος στο σύνολο των ρυθμίσεων, σημείωσε ότι πρόκειται για αναγκαίες ρυθμίσεις με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.

Αντίθετα, για «σειρά διευθετήσεων με συγκεκριμένες στοχεύσεις και εξυπηρετήσεις αιτημάτων μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων, που θα μπορούσαν να έχουν όνομα και διεύθυνση, με στόχο τον εξωραϊσμό της εικόνας της κυβέρνησης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παν. Ρήγας. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους οριακής συνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων και πρότεινε να εξετασθεί η δυνατότητα μονιμοποίησης των υπαλλήλων αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των αγορητών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Τσούκαλη.

Ο κ. Σκυλλάκος μίλησε για τεράστια ευθύνη των τριών κομμάτων που ψήφισαν την απαγόρευση περαιτέρω μονιμοποίησης συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο Σύνταγμα του 2001 και πρότεινε με απόλυτη ομοφωνία η Βουλή να «υπερβεί» το Σύνταγμα και να τους μονιμοποιήσει. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Τσούκαλης.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κ. Μ. Βορίδης παραδέχθηκε ότι η συλλογική απαξίωση στο Δημόσιο συμπαρασύρει και τους άξιους, εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία για περαιτέρω επέκταση της μονιμότητας και χαρακτήρισε θεμιτή τη ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο, αρκεί να μην καταστεί δυσλειτουργική η θέση και των υπό εξομοίωση με τους μονίμους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου.

Καταψήφισε, ωστόσο, την αρχή του νομοσχεδίου κρίνοντας ότι συνιστά ένα μείγμα αποσπασματικών ρυθμίσεων.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ΑΔΕΔΥ και ΚΕΔΚΕ είναι σύμφωνες με τις ρυθμίσεις, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα της αξιοποίησης των συμβασιούχων που κατΆ ουσίαν είναι μόνιμοι ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το είχε φέρει ο ίδιος στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2006, η οποία δεν προχώρησε λόγω της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλεόν, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως υποστηρίζει σήμερα τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Ευ.Βενιζέλος στην αναθεώρηση του 2001. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ερμηνευτική δυνατότητα. Οποιαδήποτε προσπάθεια αγγίζει τα όρια της πολιτικής υποκρισίας», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή