F1: H FOTA στο πλευρό της BMW Sauber

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 20:35

A- A A+

Τα μέλη της FOTA δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να διασφαλίσουν το μέλλον της BMW Sauber στη Φόρμουλα 1, μετά την απόφασή της μητρικής εταιρείας να αποσυρθεί από το άθλημα στο τέλος της χρονιάς.

Όπως ανακοίνωσε η γ.γ. της Ενωσης Σιμόν Περίλο, τα μέλη αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική με εκείνη στην περίπτωση της Brawn GP, όταν αποχώρησε η Honda. Hδη, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα μέλη της FOTA άμεσα συμβουλεύτηκαν η μία την άλλη και είναι έτοιμες να εγγυηθούν την απαραίτητη υποστήριξή τους στην ομάδα με έδρα την Ελβετία, της οποίας η θέση στην Ενωση είναι επιβεβαιωμένη, ώστε να συνεχίσει να ασχολείται με το άθλημα της Φόρμουλα 1», δήλωσε η κα. Περίλο.

Από την άλλη πλευρά, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στην FIA η απόφαση της BMW να αποσυρθεί από τη Φόρμουλα 1. Και αυτό γιατί το υψηλό κόστος συμμετοχής στο άθλημα, δυσχεραίνει την προσπάθεια των ομάδων. Η Διεθνής Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στις ομάδες που αντιδρούν για την μείωση του κόστους και εκφράζει φόβους ότι ίσως υπάρξει συνέχεια στις αποχωρήσεις…

«Η FIA λυπάται για την ανακοίνωση της BMW ότι αποχωρεί από τη Φόρμουλα 1 αλλά δεν εκπλήσσεται από αυτή. Ηταν σαφές εδώ και καιρό ότι το άθλημα δεν μπορεί να αγνοήσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν μπορούμε να αναμένουμε από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να συνεχίσουν να προσφέρουν μεγάλα ποσά στη Φόρμουλα 1, όταν η επιβίωση τους εξαρτάται από τις περικοπές, το κλείσιμο εργοστασίων και την υποστήριξη των φορολογουμένων.

Για αυτό το λόγο η FIA είχε προετοιμάσει όρους για τη δραματική μείωση του κόστους. Αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ελαφρύνουν την πίεση στους κατασκευαστές μετά την αποχώρηση της Honda, αλλά και να διευκολύνουν νέους ομάδες να εισέλθουν.

Εάν σε αυτούς τους κανονισμούς δεν υπήρχε έντονη αντίδραση από μερικούς υπευθύνους ομάδων, η αποχώρηση της BMW αλλά και άλλες μελλοντικές ανακοινώσεις, ίσως να είχαν αποφευχθεί.

Σαν αποτέλεσμα της υπάρχουσας καμπάνιας της FIA για τη μείωση του κόστους, νέα μέτρα πρόκειται να συμφωνηθούν, τα οποία θα διευκολύνουν τις νέες ομάδες να εισέλθουν και θα καθιστούν δυνατή τη συμμετοχή των υπαρχουσών με μειωμένο κατά πολύ προϋπολογισμό.

Δεν είναι μυστικό ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσα θα ήθελε η FIA, αλλά ένας συμβιβασμός ήταν απαραίτητος προς χάριν της ηρεμίας του αθλήματος. Ελπίζουμε να είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω αποχωρήσεις και να προσφέρουν σταθερά θεμέλια για την Φόρμουλα 1», καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Για τον Μπέρνι Εκλεστοουν, ο λόγος αποχώρησης της BMW από το άθλημα ήταν η αποτυχία της να κερδίσει έναν παγκόσμιο τίτλο, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει και τα φτωχά της φετινά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας από το 2000 που επέστρεψε στην F1 ήταν η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2007. Φέτος, είχε πολλές απαιτήσεις και πίστευε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην διεκδίκηση του τίτλου, αλλά η φτωχή συγκομιδή βαθμών (μόλις οκτώ, μέχρι στιγμής) απογοήτευσε τα στελέχη της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις