Μετά τις 25 Αυγούστου κατατίθεται για διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νομοσχέδιο για την ευθύνη υπουργών. Μεταξύ άλλων προβλέπει πως τριμελές δικαστικό συμβούλιο θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αποστέλλει ο εισαγγελέας στη Βουλή για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών και θα αποφαίνεται γνωμοδοτικά και όχι δεσμευτικά για το βάσιμο της κατηγορίας.
Επίσης προβλέπεται η επέκταση κατά ένα χρόνο (από πέντε σε έξι) του χρόνου παραγραφής αξιόποινων πράξεων υπουργών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σχέδιο που απεστάλη στη Βουλή, η αλλαγή θα επέλθει κατ’ αρχήν στον Κανονισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά την υποβολή του εισαγγελικού εγγράφου θα το παραπέμπει στον πρόεδρο του Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτεί αν από τα προκύπτοντα στοιχεία πιθανολογείται ποινική ευθύνη υπουργού. Αυτή η γνωμοδότηση θα πρέπει να δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής μέσα είκοσι ημέρες. Το Τριμελές Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του προέδρου της Βουλής και θα αποτελείται από έναν αρεοπαγίτη που προεδρεύει και δύο προέδρους εφετών. Αυτοί και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο κάθε χρόνου και η θητεία τους διαρκεί ένα χρόνο.
Η αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προτείνεται κατά τους κ.κ. Παυλόπουλο και Δένδια να αναφέρει ότι οι αξιόποινες πράξεις υπουργών παραγράφονται με τη συμπλήρωση έξι ετών από την ημέρα που τελέστηκαν, χωρίς να αλλάζει η συνταγματική πρόβλεψη για την παραγραφή μετά των κλείσιμο της δεύτερης βουλευτικής συνόδου μετά την τέλεση του αδικήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ