Γαλλία: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 14:21

A- A A+

Ανοιχτά παρέμειναν χθες κάποια καταστήματα στη Γαλλία, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου που επιτρέπει τη λειτουργία τους την Κυριακή, μετά από μήνες έντονης διαμάχης για ένα μέτρο που θεωρείται ότι καταλύει την, «ιερή» για τους Γάλλους, αργία.

Ο νόμος επιτρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα σε 494 πόλεις και 29 τουριστικές ζώνες. Ωστόσο οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη τω εργαζομένων.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά το νόμο τον Ιούλιο, μετά από μήνες συγκρούσεων της κυβέρνησης με βουλευτές της αριστεράς, αλλά και μέλη του ίδιου του κυβερνώντος UMP, που υποστηρίζουν ότι το μέτρο απειλεί το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι υποστηρικτές του νόμου από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση θέσεων εργασίας και τουριστικού συναλλάγματος. Μέχρι τώρα, μόνο τα καταστήματα που είχαν σχέση με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό ή τον τουρισμό μπορούσαν να παραμένουν ανοικτά επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο BHV πραγματοποίησαν απεργία το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στη λεωφόρο Champs Elysées, πολλά καταστήματα παρέμειναν πάντως κλειστά χθες, καθώς η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου ακολούθησε την αργία του Δεκαπενταύγουστου και πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη Le Monde, τα καταστήματα Celio, Benetton, Cartier, Bally, Guerlain, Gap, Zara και Hugo Boss στην εμπορική λεωφόρο δεν άνοιξαν.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ έχει τηρήσει αρνητική στάση απέναντι στο νέο νόμο. «Προφανώς δεν θέλουμε μία πόλη που δεν ηρεμεί ποτέ, όπου η ζωή υποβιβάζεται στην κατανάλωση», όπως έχει δηλώσει.

Στην Τουλούζη, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραδέχθηκε ότι ο νέος νόμος δεν φέρνει σημαντικές αλλαγές. «Για εμάς, αυτός ο νόμος δεν αλλάζει και πολλά. Αυτοί που άνοιγαν τις Κυριακές θα εξακολουθήσουν να το κάνουν για να εξυπηρετούν τους τουρίστες. Οι άλλοι δεν έχουν αλλάξει τον προγραμματισμό τους», όπως είπε στο Reuters o Γκι Πρεσεντά.

Πηγές: lemonde.fr, Associated Press

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή