Σε καλή κατάσταση ο 43χρονος που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση προσώπου

Εντονες αντιδράσεις για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 15:46
A- A A+

Καλή είναι η κατάσταση του 43χρονου άνδρα που υπεβλήθη προχθές σε μεταμόσχευση προσώπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πέντρο Καβάντας, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που ανέλαβε τη δύσκολη αυτή επέμβαση, διευκρινίζοντας ότι είναι η πρώτη του είδους που συμπεριελάμβανε μεταμόσχευση γλώσσας και γνάθου.

Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ισπανία και την όγδοη στον κόσμο.

«Ο ασθενής πάει πολύ, πολύ καλά. Πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο γιατρός.

Ο Καβάντας προΐσταται 30μελούς ιατρικής ομάδας που έκανε τη 16ωρη επέμβαση στον 43χρονο άνδρα στο νοσοκομείο Λα Φε της Βαλένθια στην ανατολική Ισπανία.

Οπως είπε ο ισπανός χειρουργός, η εγχείρηση αυτή προετοιμαζόταν επί τουλάχιστον ένα χρόνο σε συνεργασία με τον ασθενή, ο οποίος είχε απωλέσει το κάτω ήμισυ του προσώπου του πριν από 11 χρόνια εξαιτίας επιπλοκών της ακτινοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση ενός καρκίνου.

Το μόσχευμα εκτείνεται από την άκρη των χειλιών ως τη βάση του αυχένα, γεγονός που ενδεχομένως θα επιτρέψει στον ασθενή να μιλάει καθαρά και να καταπίνει, τόνισε ο γιατρός. Μέσα σε ένα χρόνο, πρόσθεσε, αν όλα πάνε καλά, ο 43χρονος αναμένεται μάλιστα να ανακτήσει σε κάποιο βαθμό και τη γεύση του.

Εν τω μεταξύ, έντονες επικρίσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση πληροφοριών για τον δότη από τις ισπανικές αρχές. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας τον περιέγραψαν ως ένα 35χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου, με αποτέλεσμα η ταυτότητά του να αποκαλυφθεί από τις εφημερίδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή