Κλιματική αλλαγή = περισσότερες πυρκαγιές = θερμότερο κλίμα

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 21:40

A- A A+

Στις 12 Αυγούστου, η Ε.Ε. ενημέρωσε ότι η Ευρώπη είχε ήδη απολέσει περίπου 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιών, πολύ περισσότερα από τα 158.621 εκτάρια που χάθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2008. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) ενημέρωσε ότι μεγάλες πυρκαγιές (με μέγεθος από χίλια ως αρκετές χιλιάδες εκτάρια) μαίνονται στην Ισπανία (Αραγονία, Αλμέρια, Ταραγκόνα και Κουένκα), στη Γαλλία (Μασσαλία, νότια Κορσική), την Ιταλία (κυρίως στη Σαρδηνία) και την Ελλάδα.

"Η κλιματική αλλαγή δίνει ώθηση σε μια νέα γενιά δασικών πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις", είχε τονίσει στις αρχές Αυγούστου ο Μιγκέλ Σότο, μέλος της Greenpeace Ισπανίας για την προστασία των δασών. "Με τα κλιματικά μοντέλα να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για αυξανόμενα κύματα καύσωνα μέσα στα επόμενα χρόνια, πλησιάζουμε ταχύτατα μια επείγουσα κατάσταση", είχε προσθέσει.

Στην έκθεση της Greenpeace, τονιζόταν ότι τα κύματα καύσωνα και οι περίοδοι ξηρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν συνδυαστεί με "αλλαγές στη χρήση γης, εγκατάλειψη της υπαίθρου και έλλειψη διαχείρισης των δασικών εκτάσεων" για να καταστήσουν τα δάση "πιο εύφλεκτα, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερες και πιο ανεξέλεγκτες πυρκαγιές".

Οι συντάκτες της έκθεσης είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ενός "φαύλου κύκλου" στον οποίο, οι πυρκαγιές συμβάλλουν επίσης στη κλιματική αλλαγή, "καθώς τα δάση είναι τεράστιες αποθηκευτικές δεξαμενές άνθρακα και όταν καίγονται, μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα".

Τη μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμασταν συμβολή των δασικών πυρκαγιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πιστοποιούν είκοσι τέσσερις επιστήμονες, διαφορετικών αντικειμένων από πολλά διεθνή πανεπιστήμια, που συνέταξαν έκθεση-ορόσημο, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science στις 24 του περασμένου Απριλίου.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών θα αυξηθεί σε πολλά σημεία του πλανήτη και η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του αέρα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας καπνού, όπως αναμένουν επιστήμονες του School of Engineering and Applied Sciences στο Χάρβαρντ.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο Journal of Geophysical Research, είναι η πρώτη προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση των μελλοντικών δασικών πυρκαγιών στον αέρα που αναπνέουμε.

"Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ξήρανση της ποώδους βλάστησης και ενδεχομένως σε πιο μεγάλης έντασης πυρκαγιά μόλις ξεκινήσει εστία φωτιάς από κεραυνό ή ανθρώπινη δραστηριότητα", είπε η επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων Τζένιφερ Λόγκαν. "Λόγω του ότι ο καπνός και τα άλλα σωματίδια από τις φωτιές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα, μια αύξηση των δασικών πυρκαγιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία", τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή