Ερώτηση ΚΚΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 13:05
UPD:14:00
A- A A+

Ερώτηση με θέμα τις «Καταστροφικές πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας» προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η Κ.Ο. του ΚΚΕ και τονίζει πως «ο λαός ζει με τραγικό τρόπο τις συνέπειες της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρονται σε «μια πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, ώστε να κερδοσκοπήσουν τα διάφορα συμφέροντα από τη γη και το δασικό πλούτο».

«Υπήρξε σχέδιο, όπως το αποδεικνύουν σειρά γεγονότων και καταγγελιών, αλλά και οι πολλές εστίες που αποσκοπούσαν στον αντιπερισπασμό και τη διασπορά των πυρο¬σβε¬στι¬κών δυνάμεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αναφέρουν επίσης τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση όμως έχει τεράστιες ευθύνες, ιδιαίτερα μετά την πείρα που έχει αποκτηθεί από τις μεγάλες καταστροφές του 2007:

o Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.

o Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.

o Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.

o Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» της κυβέρνησης αποδείχθηκε ανεπαρκές και δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια εξειδικευμένη στοχευμένη παρέμβαση σε κάθε περιοχή.

Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή, που απορρίπτει την έγκαιρη διάθεση μέσων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία κατάσβεσης, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι πυρκαγιές θα υπάρξουν.

Τέλος, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή σχεδίου προστασίας των δασών, πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώ¬πισης των πυρκαγιών, ενίσχυσης των δασαρχείων και της πυροσβεστικής, στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων λαϊκών οικογενειών, της αγροτιάς, των κτηνοτρόφων.

Στη Βοιωτία η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στις περιοχές της Βοιωτίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές θα πραγματοποιήσει η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Πέμπτη. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

09:30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο και κατοίκους στο χωριό Πρόδρομος του Δήμου Θίσβης.

11:00 Επίσκεψη στα Λεύκτρα του Δήμου Πλαταιών και περιοδεία στα καμμένα.

12:00 Συνάντηση με τη δημοτική αρχή και κατοίκους στο Καπαρέλι του Δήμου Πλαταιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή