Ολλανδία: Από σπάνιο σεληνιακό πέτρωμα, ένα απλό κομμάτι απολιθωμένου ξύλου

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 19:28
A- A A+

Το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας πίστευε ότι είχε στις συλλογές του ένα σπάνιο πέτρωμα που είχαν φέρει οι αστροναύτες από τη Σελήνη το 1969, όμως, όπως αποδείχθηκε αυτό δεν ήταν παρά ένα κομμάτι απολιθωμένου ξύλου.

Το Rijksmuseum είχε κληρονομήσει την πέτρα το 1991 μετά από το θάνατο του Ολλανδού πρώην πρωθυπουργού Βίλεμ Ντρέες, ο οποίος την είχε λάβει το 1969 από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ολλανδία, Ουίλιαμ Μίντεντορφ.

Η πέτρα, το μέγεθος της οποίας είναι όσο ένα σπιρτόκουτο, είχε δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 1969, με την ευκαιρία μιας περιοδείας στη χώρα των τριών Αμερικανών αστροναυτών που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969.

«Όταν το λάβαμε, το ασφαλίσαμε στο ποσό των 100.000 φιορινιών -περίπου 50.000 ευρώ σήμερα- δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ξάντρα βαν Γκέλντερ, αρχισυντάκτης του εσωτερικού περιοδικού του Μουσείου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς «δεν αξίζει περισσότερα από 50 ευρώ», πρόσθεσε η βαν Γκέλντερ, ο οποία ειδοποιήθηκε από έναν ειδικό σε διαστημικά θέματα που είχε πολλές αμφιβολίες για το πως η ΝΑΣΑ αποφάσισε να αποχωριστεί, λίγο χρόνο μετά την πρώτη προσσελήνωση, ένα από τα σπάνια σεληνιακά πετρώματα που είχαν φέρει οι αστροναύτες στην γη.

Οι γεωλόγοι και οι ειδικοί στα πετρώματα του ελεύθερου πανεπιστημίου του ¶μστερνταμ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν πέτρα από την σελήνη, τόνισε η Γκέλντεερ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή