WWF: Απώλεια 184.000 στρεμμάτων δάσους στην Αττική την τελευταία 20ετία

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 15:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ORESTIS PANAGIOTOU

A- A A+

Συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών) έχει απολέσει η Αττική κατά την περίοδο 1987-2007, σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το WWF Ελλάς κάνει λόγο για «επέκταση του οικιστικού ιστού, ο οποίος είτε αναπτύσσεται απευθείας εις βάρος των υψηλών δασών, είτε τα επηρεάζει δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης (καμένες περιοχές, θαμνοτόπια κοκ)».

Η οικιστική πίεση, συμπληρώνει η οργάνωση, αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή που αντιμετωπίζουν και οι πρόσφατα καμένες περιοχές: την αλλαγή της χρήσης τους προς όφελος της άναρχης επέκτασης των οικισμών και της αυθαίρετης δόμησης.

«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον 5.000 στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70.000 στρέμματα», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

«Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το δάσος ως εν δυνάμει οικόπεδο προς αξιοποίηση», προσθέτει.

Ως προς την αποτίμηση των οικολογικών επιπτώσεων, δυσάρεστα είναι τα νέα για το 1/3 των καμένων εκτάσεων που αντιστοιχεί στις αναγεννημένες και αναδασωμένες εκτάσεις του Πεντελικού Όρους που είχαν ξανακαεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Στις περιοχές αυτές, η φυσική αναγέννηση καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη και οπωσδήποτε θα απαιτηθούν εκ νέου αναδασώσεις, αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή