Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος των υπ. Υγείας για τη νέα γρίπη στις 12/10

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 15:32
A- A A+

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της νέας γρίπης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Υγείας Μαρία Λάρσον.

Πρόθεση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, είναι κατά τη σύνοδο αυτή των υπουργών Υγείας των 27 να τεθούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η πρόσβαση σε εμβόλια, η πραγματοποίηση κοινών παραγγελιών εμβολίων για τις λιγότερο εξοπλισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η διεθνής αλληλεγγύη.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις συνέπειες της γρίπης Η1Ν1», όμως «οι ευρωπαϊκές χώρες είναι καλά προετοιμασμένες», σημείωσε η κ. Λάρσον σε συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

Εξάλλου, στα μέσα Σεπτεμβρίου η αρμόδια για την Υγεία Επίτροπος της Ε.Ε., Ανδρούλα Βασιλείου, θα κάνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοινώσεις για τις κοινές δράσεις που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει βάση για τις συνομιλίες κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

«Η νόσος πλήττει σήμερα το 1% του πληθυσμού της ΕΕ. Το φθινόπωρο αυτό, η αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει έως και το 30%, αν ο ιός δεν γίνει πιο λοιμογόνος», εκτίμησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σουζάνα Τζάκαμπ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων (ECDC).

H γρίπη των χοίρων δεν είναι πολύ πιο σοβαρή από τη συνηθισμένη εποχική γρίπη, η οποία προκαλεί το θάνατο περίπου 40.000 ανθρώπων ετησίως στην Ε.Ε,, σημείωσε.

Στην ΕΕ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 46.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και 104 θάνατοι, σύμφωνα με ανολοκλήρωτη καταμέτρηση, καθώς ένας αριθμός χωρών δεν εξετάζει πλέον τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή