Τέχνη πέρα από την όραση στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 13:58
A- A A+

Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση, γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο θεσμό αυτό. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind (AEB), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη (www.artbeyondsight.org), με σκοπό να κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και να συμβάλλει στον οπτικό αλφαβητισμό.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα που είναι τυφλά ή με χαμηλή όραση έχουν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες να απολαύσουν μια επίσκεψη σε μουσείο. Όμως, μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, η επίσκεψη στο μουσείο και η επαφή με την τέχνη μπορεί να τους προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη: δημιουργία νοητικών εικόνων, ανάπτυξη γλωσσικών και απτικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κριτικών ικανοτήτων, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον. Η γνωριμία με πολιτιστικά αγαθά, που συνήθως είναι προσβάσιμα μόνο οπτικά, και η καλλιτεχνική εκπαίδευση βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να ξεπεράσουν κοινωνικά εμπόδια και να απολαύσουν μια πιο ποιοτική ζωή.

Από 1 έως και 30 Οκτωβρίου 2009 το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πραγματοποιεί δύο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης. Οι ενήλικες που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τα αγγεία πόσεως των αρχαίων Ελλήνων και οι μικροί επισκέπτες για το παιχνίδι στην αρχαιότητα. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ξενάγηση στους αντίστοιχους χώρους της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας του μουσείου και συζήτηση στο αμφιθέατρο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων αγγείων και παιχνιδιών.

Ελεύθερη είσοδος για τους συμμετέχοντες.

Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 8217724, 210 8217717

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-15:00

Υπεύθ. Επικοινωνίας: Δέσποινα Καλεσοπούλου, Μαρία Σελέκου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13.30-20.00, Τρίτη-Κυριακή 08.00- 20.00

Προτεινόμενα για εσάς