F1: Κλήτευση της Renault από τη FIA

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2009 12:26
A- A A+

H ομάδα της Renault εκλήθη από τη FIA να δώσει εξηγήσεις σε έκτακτη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για τα όσα συνέβησαν στον περυσινό νυχτερινό αγώνα της Σιγκαπούρης.

Η Γαλλική ομάδα στη συνάντηση που έχει υπολογιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, καλείται να απαντήσει στις κατηγορίες ότι εσκεμμένα προκάλεσε το ατύχημα του Νέλσον Πικέ Τζούνιορ ώστε να επιτύχει τη νίκη του έτερου οδηγού της Φερνάντο Αλόνσο στον αγώνα. Νίκη που ήταν και η πρώτη για τη Renault την περυσινή χρονιά.

Η FIA θεωρεί όι με τα νέα στοιχεία που διαθέτει, προκύπτουν ερωτηματικά για τη στάση της γαλλικής ομάδας στην έκβαση του GP. Αυτοί οι ισχυρισμοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου φαίνεται να προκύπτουν από τα όσα έχει αναφέρει ο ίδιος ο Πικέ τζ., ο οποίος πριν από σύντομο χρονικό διάστημα εκδιώχθηκε από τη Renault.

Ειδικότερα, στην Σιγκαπούρη ο νεαρός βραζιλιάνος πιλότος είχε εγκαταλείψει τον αγώνα όταν στη στροφή 14 έπεσε με το μονοθέσιο του πάνω στον τοίχο. Τη στιγμή μάλιστα που ο ομόσταυλός του Φερνάντο Αλόνσο, είχε ολοκληρώσει το πιτς στοπ του και έφερε ελαφρύ φορτίο καυσίμων. Η είσοδος και παραμονή του αυτοκινήτου Ασφαλείας στην πίστα βοήθησε σημαντικά τον Ισπανό πιλότο να «σκαρφαλώσει» από την 15η θέση τελικά στην πρώτη.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Πικέ είχε αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, δηλώνοντας ότι «η ομάδα μου είχε να πιέσω όσο μπορούσα, το προσπάθησα, αλλά τελικά έχασα το πίσω μέρος του μονοθεσίου». Η FIA πλέον, θεωρεί, το ατύχημα δεν προέκυψε από λάθος του νεαρού βραζιλιάνου, αλλά κατόπιν εντολής της Renault.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία, η γαλλική ομάδα αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του άρθρου 151c του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα. Εάν προκύψει τιμώρια, αυτή ποικίλλει και μπορεί να είναι από απλή επίπληξη και χρηματικό πρόστιμο μέχρι αποκλεισμό από αγώνες ή και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι εκπρόσωποι της Γαλλικής ομάδας έχει κληθεί να δώσουν απαντήσεις σε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του Αρθρου 151c του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα συνωμότησε με τον οδηγό της Νέλσον Πικέ τζούνιορ για να προκαλέσει εσκεμμένα ατύχημα στο GP της Σιγκαπούρης το 2008, στοχεύοντας στην είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας ώστε να επωφεληθεί ο έτερος οδηγός της ομάδας, Φερνάντο Αλόνσο».

Το συγκεκριμένο άρθρο του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα απαγορεύει «κάθε αθέμιτη καθοδήγηση ή κάθε πράξη επιζήμια ως προς τα συμφέροντα κάθε είδους ανταγωνισμού ή τα συμφέροντα του αθλήματος γενικότερα».

Σε αυτές τις σοβαρές κατηγορίες η Renault αρκέστηκε σε μία σύντομη ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Η ομάδα της ING Renault F1 γνωρίζει την πρόταση της FIA να παραστούν εκπρόσωποί της στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στς 21 Σεπτεμβρίου 2009. Πριν από την παρουσία της στην ακροαματική διαδικασία, η ομάδα δεν θα κάνει οποιοδήποτε επιπλέον σχολιασμό», αναφέρεται ειδικότερα.

Εάν αποδειχθούν ευσταθείς οι κατηγορίες εναντίον της Renault, η F1 θα συγκλονιστεί από ένα ακόμη σκάνδαλο μετά εκείνα των McLaren Mercedes και Ferrari, στο παρελθόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις