Βενζίνη από τη Βενεζουέλα θα εισάγει το Ιράν

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 11:44
REUTERS

A- A A+

Η Βενεζουέλα συμφώνησε να εξάγει βενζίνη στο Ιράν, σε μία ένδειξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ δύο εκ των πλέον ηχηρών πολέμιων των ΗΠΑ.

Στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στο Ιράν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι η χώρα του θα προμηθεύει την Τεχεράνη με 20.000 βαρέλια βενζίνης ημερησίως.

Το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου, αλλά τα διυλιστήριά της δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την εγχώρια ζήτηση σε καύσιμα, με αποτέλεσμα να εισάγει περίπου το 40% των αναγκών της σε βενζίνη.

«Η Βενεζουέλα συμφώνησε να εξάγει 20.000 βαρέλια βενζίνης ημερησίως στο Ιράν από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων», όπως δήλωσε ο Τσάβες σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα. Οπως ανέφερε, οι εξαγωγές βενζίνης θα βοηθήσουν τη χώρα του να πληρώσει τις εισαγωγές μηχανημάτων και τεχνολογίας από το Ιράν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική στη Νότια Αμερική είναι «καταδικασμένη να ηττηθεί». «Πιστεύω ότι στη Νότια Αμερική τελείται μία πολιτική και φιλοσοφική επανάσταση», όπως είπε. «Τα έθνη εκεί έχουν αφυπνιστεί και δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον εκφοβισμό και αν κανείς πιστεύει ότι οι ιδέες τους μπορούν να ηττηθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα είναι απόλυτα λανθασμένος».

REUTERS

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καράκας διαμαρτυρόμενοι κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απαντώντας σε σχετική έκκληση του Κολομβιανού επιχειρηματία Αλεσάντρο Γκουτιέρες, που συγκεντρώνει καθημερινά στην ιστοσελίδα του πολλές χιλιάδες διαμαρτυρίες πολιτών απ΄ όλο τον κόσμο κατά του προέδρου της Βενεζουέλας.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή