Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την προετοιμασία των εκλογών

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 17:40
UPD:17:41
A- A A+

Μεγάλο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών και των διαδικασιών συντονισμού του κρατικού μηχανισμού εν όψει των εκλογών ολοκληρώθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι:

• «Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ετεροδημοτών που θα ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής.

• Ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών (342 συνολικά εκ των οποίων 261 αμιγή και 81 μικτά) όλης της Χώρας και η κατανομή των ετεροδημοτών σε αυτά. Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η εκτύπωση των ειδικών καταλόγων ετεροδημοτών κατά τμήμα και η αποστολή τους στις Νομαρχίες.

• Ολοκληρώθηκε και αποστέλλεται σήμερα η πρόταση κατάτμησης των εκλογικών καταλόγων σε εκλογικά τμήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες για να τις διευκολύνει στην κατάρτιση της σχετικής απόφασης καθορισμού των εκλογικών τμημάτων. Η πρόταση βασίσθηκε στην κατάτμηση που έγινε για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, κρατώντας τα ίδια τμήματα αλλά προσαρμόζοντας τους ψηφίζοντες σε κάθε ένα από αυτά με βάση τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι, με τον τρόπο αυτόν, θα επιταχυνθούν σημαντικά οι αποφάσεις καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και θα εκδοθούν από τους Νομάρχες πολύ πριν από την προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία.

• Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 θα εφαρμοσθεί, πέρα από την αναμετάδοση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου πιλοτικά για τη εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης, η οποία εφαρμόσθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ήταν επιτυχημένη, και πιλοτική δειγματοληπτική αναμετάδοση αποτελεσμάτων - παράλληλα με τις παραδοσιακές διαδικασίες - σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της Χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από του 20% των εκλογικών τμημάτων, για να έχουμε ακόμη νωρίτερα τα αποτελέσματα».

Τέλος ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, για τον αριθμό των εκλογέων που ψηφίζουν πρώτη φορά καθώς και για τους καταγεγραμμένους ετεροδημότες.

«Πιστεύουμε ότι και τώρα θα οργανώσουμε ακόμα καλύτερες βουλευτικές εκλογές, διευκολύνοντας περαιτέρω τη συμμετοχή και την πληροφόρηση των πολιτών, όπως απαιτεί η ποιότητα της Δημοκρατίας», δήλωσε μετά το τέλος της Κυβερνητικής.

«Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε άμεσα όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, και έτσι υπολογίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ νωρίτερα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή