UNICEF: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως

Συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στις φτωχές χώρες
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 14:57

A- A A+

Μείωση καταγράφεται στους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF, ωστόσο η θνησιμότητα συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες.

Όπως επισημαίνεται, το 2008 πέθαναν 8,8 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με 12,5 εκατομμύρια το 1990, κυρίως χάρη στην καλύτερη πρόληψη της ελονοσίας και της μετάδοσης του AIDS από τη μητέρα στο παιδί. Το 99% των παιδικών θανάτων όμως εντοπίζονται στις φτωχές χώρες.

Ο «στόχος της χιλιετίας» που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη συνίσταται στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα μεταξύ 1990 και 2015. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης πρέπει να ανέρχεται σε 4,4%, που είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό 1,8%.

Στην υποσαχάρια Αφρική αναλογούν περίπου οι μισοί από τους 8,8 εκατομμύρια θανάτους, ενώ δεύτερη έρχεται η Νότια Ασία με 32%.

Οι συντάκτες της έκθεσης πάντως επισημαίνουν ότι, καθώς τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τη θνησιμότητα των προηγούμενων τριών με πέντε ετών, η πρόοδος στον τομέα του εμβολιασμού, της καταπολέμησης του AIDS και της ελονοσίας μπορεί να μην αντανακλάται ακόμα.

Οι συντάκτες τονίζουν επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της πνευμονίας και της διάρροιας, που αποτελούν δύο από τις τρεις σημαντικότερες αιτίες της θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή