Γ. Παπανδρέου: H κρίση να γίνει ευκαιρία

«Θα ήθελα τον Κ. Σημίτη στη Βουλή»
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009 12:52
UPD:19:46

A- A A+

Με δήλωση συμπαράστασης στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας άρχισε το εισαγωγικό του σχόλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Στις 4 του Οκτώβρη δεν συγκρούονται δύο κόμματα ή δύο πολιτικοί αρχηγοί, αλλά δύο αντιλήψεις για την πορεία της χώρας, υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η κρίση μπορεί να γίνει και ευκαιρία για τη χώρα μας.

Το σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για την πατρίδα, το οποίο περιλαμβάνει άμεσες δράσεις για την οικονομία και δράσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Το δίλημμα των εκλογών

Η συνέντευξη Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το δίλημμα που τίθεται στις προσεχείς εκλογές είναι το εξής: «Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον κατήφορο ή θα πάρουμε αποφάσεις για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία εθνικής ανάτασης;»

«Θα επιβάλετε έκτακτους φόρους;»

«Δεν μας είπατε πού θα βρείτε αυτά τα λεφτά. Θα επιβάλετε έκτακτη φορολογία; Θα επιβάλετε έκτακτους φόρους για μεγάλα εισοδήματα; Μήπως τελικά επιλέγετε να γίνετε ευχάριστος;», ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απάντησε τα εξής:

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα και ευχάριστη για λίγους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι ορθός, αποτελεσματικός και δίκαιος. Θα συγκρουστούμε με αντιλήψεις του παρελθόντος. Το θέμα δεν είναι πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πάνε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες».

«Θα ήθελα τον Κ. Σημίτη στη Βουλή»

«Γιατι κρίνατε ότι δεν επρεπε να μπει ο κ. Σημίτης στα ψηφοδέλτια Επικρατείας; Θα απειλήσει αυτό την αυτοδυναμία;», ήταν η επόμενη ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Ακούστε τη συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

«Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Σημίτη. Θα τον ήθελα στη Βουλή. Σέβομαι την απόφασή του και το έργο του. Είναι αξιολογότατο στέλεχος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για μένα, γνώμονας είναι να έχω μια αξιόλογη ομάδα για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος».

Συνεργασία δημοσίου - ιδιωτικού τομέα στην Ολυμπιακή

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει να περιμένουμε απολύσεις σε παράνομες θέσεις στο Δημόσιο και για το τι θα γίνει στις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε τα εξής: «Αν υπάρχουν παρανομίες δεν θα τις επικυρώσουμε. Για νόμιμες προσλήψεις δεν υπάρχει θέμα απολύσεων. Για την Ολυμπιακή έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη συμμετοχή του δημοσίου μέσα στην Ολυμπιακή και στα έσοδα».

«Να αποκτήσει και πάλι ρόλο το Δημόσιο στον ΟΤΕ»

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom για να δούμε πώς το δημόσιο θα έχει και πάλι ρόλο».

«Αλλαγή του πολιτικού συστήματος»

«Δεν χρωστάω σε κανέναν. Δεν θα είμαι όμηρος κανενός. Ο λαός θέλει μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Γι' αυτό έχουμε μιλήσει για μια ριζική τομή στο εκλογικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε την εξής ερώτηση:

«Μόλις επαναλάβατε το στόχο για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σκοπεύετε να εφαρμόσετε παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Αυτό θα σημάνει αύξηση των υπουργών Επικρατείας. Πώς είστε σίγουρος ότι θα αποσπάσετε τη συναίνεση;»

«Δεν είναι η αύξηση των βουλευτών της Επικρατείας, αλλά είναι ένα σύστημα που έχει και περιφέρειες κ.λπ. Ζητάμε εντολή για να πάμε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο του εκλογικού. Θα είναι και μια απελευθέρωση του βουλευτή να κάνει και τη δουλειά του».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για Παπαδήμο

«Το πρόγραμμα θα το εφαρμόσει το νέο υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό και εκτός και εντός Ελλάδας», απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση για το αν ισχύουν τα σενάρια περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον κ. Παπαδήμο.

Μικρότερο κυβερνητικό σχήμα

Αναφορικά με το κυβερνητικό σχήμα που πρόκειται να υιοθετηθεί σε περίπτωση εκλογής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα είναι σίγουρα ένα μικρότερο και πιο συλλογικό υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως «σήμερα κάθε υπουργός έχει το δικό του φέουδο».

«Η συλλογική λειτουργία σημαίνει αποτελεσματικότητα και αποφάσεις που παίρνονται με την εποπτεία του πρωθυπουργού», ανέφερε.

Προεδρική εκλογή

«Έχουμε εξαντλήσει αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς σχετικά με την προεδρική εκλογή και τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ.

«Είχαμε ζητήσει νωπή εντολή πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχαμε πει ότι μετά από τη νωπή εντολή εμείς σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε τον Κάρολο Παπούλια εφόσον ο ίδιος το θέλει», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε τη ΝΔ «να αναλάβει τις ευθύνες της». «Ας επιλέξει εκείνη τι θέλει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το θέμα έχει κλείσει.

Τι είπε για το debate

Στo θέμα του debate αφορούσε η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Εχει γίνει συζήτηση για το debate. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ανατρέψετε τις εκτιμήσεις ότι ο κ. Καραμανλής είναι αχτύπητος στην επικοινωνιακή άνεση;»

«Δεν θα αξιολογήσω την επικοινωνιακή άνεση του κ. Καραμανλή. Μπορώ να αξιολογήσω την πολιτική. Βαρύγδουπα λόγια που εξανεμίζονται εν μια νυκτί. Προτείναμε κάτι συνολικό. Προτείναμε μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε τρεις άξονες: 1. Καθαρό περιβάλλον. 2. Καθαρά λεφτά. 3. Καθαρές κουβέντες. Είναι το δείγμα γραφής για το πώς θα κυβερνήσουμε αύριο».

«Πραγματικά ελεύθερα μέσα ενημέρωσης»

«Έχετε καταγγείλει τα ΜΜΕ και τις σχέσεις διαπλοκής. Το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ προβλέπει κάτι για την πάταξη της διαπλοκής;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απάντησε τα εξής: «Το ίδιο το ν/σχ για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, θα δώσει μεγαλύτερη βάση για την αυτονομία της πολιτικής. Θέλω τα μέσα ενημέρωσης να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα. Σήμερα δεν είναι ελεύθερα τα μέσα. Υπάρχει εξάρτηση οικονομική. Θέλω καθαρές σχέσεις, καθαρούς κανόνες για να έχουμε πραγματικά ελεύθερα μέσα ενημέρωσης».

«Χτύπημα στη φοροδιαφυγή»

Σε ερώτηση για το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «στόχος είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Εκείνοι που έχουν να δώσουν θα πληρώσουν και εκείνοι που δεν έχουν θα πληρώσουν λιγότερο. Είμαστε σε μια άλλη φιλοσοφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Θα την χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά. Θα πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Απογραφή σαν αυτή που έκανε η ΝΔ ποτέ. Θα προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας».

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη τα εξής: «Θα ματώσουμε για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η πρότασή μας δίνει τη βάση για να μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία κ.λπ. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα. Να αναδιαρθρώσουμε τους μηχανισμούς στης εφορίας, για να μην είναι φέουδα. Θα ζητήσω και από τον φορολογούμενο και αυτός να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του».

Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς σχετικά με το ασφαλιστικό και αν προτίθεται το ΠΑΣΟΚ να καταργήσει το νόμο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων των Ταμείων, σημειώνοντας ωστόσο πως «οι μεταρρυθμίσεις και οι συγχωνεύσεις έγιναν χωρίς σχεδιασμό».

«Το μέτωπό μας θα είναι μέτωπο κατά της κακοδιαχείρισης για να μπορεί ο Έλληνας συνταξιούχος να διεκδικεί αυτό για το οποίο έχει παλέψει μια ζωή και δεν θα κάνουμε κινήσεις που θα ανατρέπουν τον προγραμματισμό του» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «αυτό δεν είναι το πρόβλημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Πρόσθεσε δε πως «όλοι οι πολίτες δικαιούνται σύνταξεις, ακόμη και οι νοικοκυρές» και επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «για μια βασική σύνταξη 500 ευρώ το άτομο και 900 ευρώ το ζευγάρι».

«Κάθε πολίτης πρέπει να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης που αφορά στο ελάχιστο επίδομα εργασίας, την ελάχιστη σύνταξη, τον ελάχιστο μισθό και τις υπηρεσίες του κράτους», επεσήμανε.

Διάλογος με την Εκκλησία για την περιουσία της

«Είπατε ότι θα φορολογήσετε την εκκλησιαστική περιουσία. Δεν σας προβληματίζει ότι η απόφασή σας αυτή δεν θα είναι ευλογημένη από την Εκκλησία;», ήταν το επόμενο ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η πολιτική μας είναι μια πολιτική που θέλει να βάλει κανόνες. Έχω ήδη ξεκινήσει διάλογο με την Εκκλησία σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύση. Είμαι σίγουρος πως και η Εκκλησία σε αυτήν την εθνική μας προσπάθεια δεν θα θέλει να λείψει», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

«Ρεαλιστικό και αξιόπιστο το πρόγραμμά μας»

«Αναλαμβάνετε μια οικονομία με υψηλό έλλειμμα και χρέος. Η ΕΕ πιέζει για ένα πρόγραμμα διετούς διάρκειας. Τι θα πείτε αύριο στην ΕΕ; Θα κάνετε απογραφή;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν θα μιλήσω αύριο. Έχω μιλήσει χθες. Έχω μιλήσει με πολλούς παράγοντες της ΕΕ. Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου. Κάτι που δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση».

Σκοπιανό

Στο Σκοπιανό αφορούσε η επόμενη ερώτηση: «Σας κατηγόρησε η ΝΔ για κρυφή ατζέντα για το Σκοπιανό. Υπάρχει περιθώριο να κάνει η Ελλάδα κάτι διαφορετικό σε αυτό το θέμα; Την απειλή του βέτο την ξεχνάμε»;

«Έχω διατελέσει υπουργός Εξωτερικών. Έχω χειριστεί το Σκοπιανό πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Στα χρόνια αυτά καταφέραμε να μην υπάρχουν αναγνωρίσεις από μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Χειριστήκαμε το πρόβλημα με δυναμισμό και φτάσαμε κοντά στη λύση. Η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει, την υιοθέτησε η κυβέρνηση, είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας».

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και τα μέσα πίεσης της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου απάντηση πως «το Ελσίνκι μπορεί να το εγκατάλειψε η κυβέρνηση αλλά υπάρχει».

«Θέλουμε η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Για να γίνει όμως πλήρες μέλος πρέπει να επληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μέσα σε αυτές είναι και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως «εγκατέλειψε το βέτο», ενώ ο ίδιος, όπως επεσήμανε «δεν το έχει εγκαταλείψει». «Δεν θα φυγομαχήσω όπως η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ποια θα είναι τα ελληνικά προαπαιτούμενα για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ; Θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο;», ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Παπανδρέου. «Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Η κυβέρνηση κατέβασε τα όπλα. Επιτέλους θέλουμε μια χώρα η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Mουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης

O κ. Παπανδρέου υπενθύμισε το μέτρο της ποσόστωσης των μουσουλμανοπαίδων για την είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια, το οποίο είχε ληφθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, και, όπως ανέφερε, συμβάλλει ιδιαίτερα στην ισονομία και την ισοπολιτεία.

Τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει δώσει ένα πολύ αυστηρό δίπτυχο, σύμφωνα με το οποίο «τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και οι μειονότητες έχουν τα δικαιώματά τους που πρέπει να προστατεύονται». «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν δούριοι ίπποι άλλων. Είναι Έλληνες πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κυπριακό

Κληθείς να απαντήσει αν τάσσεται ακόμη υπέρ του Σχεδίου Ανάν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «είχαμε διασφαλίσει ότι το όποιο σχέδιο θα ερχόταν θα έπρεπε να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κοινοτήτων και των Ελληνοκυπρίων». Το Σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει πλέον, πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε την ανάγκη μη παρέμβασης της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημείωσε δε ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κόμματός του όσον αφορά στη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κ. Παπανδρέου, τόνισε: «Ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και όπως πάει θα είμαστε εμείς που θα τελειώσουμε το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σημαντικό θέμα η προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα προχωρήσουμε τη συμφωνία».

To προφίλ του ΥΠΟΙΟ

To προφίλ του ανθρώπου στον οποίο θα εμπιστευτεί την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομίας κλήθηκε να σκιαγραφήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έδωσε την εξής απάντηση: «Θα το δείτε το προφίλ. Θα είναι αυτός που θα μπορεί να αντιστέκεται στα ηλεκτρικά ρεύματα και θα μπορεί να προχωράει μπροστά για να υλοποιεί το πρόγραμμά μας».

«Να αντιστρέψουμε και πάλι την κατηφορική πορεία»

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί σε γενικές γραμμές μια οικονομική πολιτική όπως το 1981, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το 1981 υπήρξε σημαντική αναδιανομή και το 1993 και το 1996. Το 1993 η χώρα ήταν κοντά και πάλι στην χρεοκοπία. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την κατηφορική πορεία και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε μια τάξη που μας επέτρεψε να μπούμε το 2001 στην ΟΝΕ. Είμαστε αποφασισμένοι. Μπορούμε και πάλι αυτό να κάνουμε και να αντιμετωπίσουμε και χρονίζοντα προβλήματα».

«Είναι ρεαλιστικά τα προτεινόμενα μέτρα;»

«Εκτός από το πού θα βρείτε τα λεφτά, θα μας πείτε και πόσα είναι τα λεφτά: Είναι ρεαλιστικά τα μέτρα που προτείνατε;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στο πλαίσιο του τριετούς σχεδιασμού να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα για να υλοποιήσουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Να αλλάξουν προσανατολισμό οι τράπεζες»

Σε ερώτηση για το εάν έφθασε η στιγμή να εθνικοποιηθεί μια τράπεζα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι ελληνικές τράπεζες επειδή δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά, κατάφεραν και έμειναν σχετικά έξω από την κρίση. Το τραπεζικό σύστημα διεθνώς έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος για το πως λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Είναι απαραίτητο οι τράπεζες να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν στην αναδιανομή του πλούτου».

Αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ

«Εχετε πει για πράγματα που θα κάνετε τις πρώτες 100 μέρες. Είναι δεδομένο οτι η ΝΔ παραδίδει άδεια ταμεία. Πώς θα χρηματαδοτήσετε αυτά τα πρώτα μέτρα;», ήταν το επόμενο ερώτημα. «Η επίσημη διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν θα μειώσουμε ούτε θα αυξήσουμε το ΦΠΑ»

«Δεν θα μειώσουμε το ΦΠΑ. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε. Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ. Χρειαζόμαστε μια οικονομία ανταγωνιστική. Εκεί σκοπεύουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση για το ΦΠΑ και αν σκοπεύει να το μειώσει.

Περιορισμός κρατικής σπατάλης

«Χρονίζον πρόβλημα» χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου την κρατική σπατάλη, σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα να το αντιμετωπίσουμε.

«Έχουμε τη βούληση και το πρόγραμμα για να το κάνουμε.Πράγματι το ζήτημα δεν είναι μόνο που θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Αναμορφωμένο φορολογικό σύστημα, πόροι από την ΕΕ, αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη πως το ζήτημα «δεν είναι να βρούμε τις τεχνοκρατικές λύσεις. Αυτές θα τις βρούμε. Το θέμα είναι να υπάρξει η βούληση».

Εξεταστική για Siemens

«Στην υπόθεση της Siemens, ο κ. Χριστοφοράκος εξακολουθεί και σήμερα να στέλνει μηνύματα. Δεν αισθάνεστε ότι πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για αυτή την υπόθεση;», ρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου. «Εγώ περιμένω εξηγήσεις από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δεν ήθελε εξηγήσεις. Εγώ ζήτησα να ματώσουμε αλλα να μάθουμε την αλήθεια. Θα έπρεπε εδώ να είναι αυτοί οι άνθρωποι, να έχει γίνει η εξεταστική επιτροπή και να έχουν αποδοθεί οι ευθύνες. Η δύναμη της χώρας μας είναι να έχουμε δυνατούς θεσμούς για να αντέξουμε στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. Εγώ θα ανοίξω τη διαδικασία αυτή. Θα κάνω εξεταστική επιτροπή. Η αλήθεια θα υπάρξει».

«Σύμμαχος η τεχνολογία»

Πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα πολίτη. Τα λογισμικά προγράμματα είναι εύκολα, υπαρκτά. Είναι θέμα βούλησης. Θα βάλουμε τέρμα σε αυτήν την αισχροκέρδεια και η τεχνολογία θα είναι σύμμαχός μας για να το κάνουμε, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να δεσμευθεί ότι η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

«Ναι στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών»

«Είχα προτείνει στον κ. Καραμανλή να ξαναξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2007», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν το δέχθηκε, προχώρησε. Υπήρξε και η δεύτερη νοθεία. Το θέμα της αναθεώρησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ναι πρέπει να γίνει. Ο νόμος βέβαια περιορίζεται από τις συνταγματικές προδιαγραφές. Αυτό θέλει συνταγματική αναθεώρηση».

«Αξιοκρατία στη στελέχωση του κράτους»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά και ικανά στελέχη. Έχει μια μεγάλη ιστορία έργου στη χώρα. Η στελέχωση του κράτους θα γίνει με ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε τους καλύτερους, τους άξιους, όχι τους αρεστούς. Εκείνους που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ένας λόγος της μεγάλης αποτυχίας της ΝΔ ήταν ότι τη δημόσια διοίκηση την οργάνωσαν με βάση τις πιέσεις των κομματικών και άλλων παραγόντων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Για την εγκληματικότητα

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση της εγκληματικότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να φτάσει τη χώρα σε μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Το ξέρουμε και το μπορούμε. Όσοι είχαν προσληφθεί νόμιμα δεν υπάρχει θέμα να τους διώξουμε».

Αποκέντρωση

«Μέσα στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος μιλάμε για ένα κράτος επιτελικό, αποτελεσματικό, ισχυρό όχι πολυδαίδαλο και σπάταλο, που βάζει κανόνες, εποπτεία, αλλά και που αποκεντρώνει αρμοδιότητες στην περιφέρεια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κληθείς να απαντήσει για την αναγκαιότητα αποκέντρωσης και αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι το «πιο συγκεντρωτικό αλλά και πελατειακό κράτος». Χαρακτήρισε δε «φέουδα» τα υπουργεία και «πελατειακές» τις σχέσεις με τον πολίτη. «Αυτά θα αλλάξουν. Θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αγροτικά

«Είμαστε κοντά στον αγρότη», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας τη στήριξή του στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σημείωσε ακόμη πως οι αγρότες δεν ζητάνε λεφτά, αλλά προοπτική και μέριμνα για το αύριο.

«Θα έπρεπε η κυβέρνηση να φροντίσει για τη μετάβαση από την επιδότηση στο προϊόν, σε μια ουσιαστική επιδότηση του αγρότη ώστε να είναι ανταγωνστικό το προϊόν», ανέφερε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει «συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετάβαση».

«Θα είμαστε κοντά γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος και συνδέεται και με άλλους κλάδους, όπως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός».

Oι προτεραιότητες για τους πυρόπληκτους

«Δώσαμε ένα ποσοστό των προεκλογικών δαπανών για την Ηλεία. Μας δεσμεύει η πρόταση που καταθέσαμε και αυτήν θα υλοποιήσουμε. Στόχος είναι από αυτήν την καταστροφή να βγει μια ευκαιρία. Να κάνουμε την Ολυμπία πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης». Θα είναι ένα πρότυπο για όλη την Ελλάδα».

Τι είπε για μετεγκατάσταση ΔΕΘ, ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ

«Δεν θα κάνουμε δουλειές του ποδαριού. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους διεθνώς να μας πουν τι είναι καλύτερο για το χαρακτήρα της πόλης και θα επενδύσουμε σε αυτό... Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Είναι ένα αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε».

ΕΛ.ΠΕ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, με δομένη την αύξηση των τιμών πετρελαίου, ο κ. Παπανδρέου απάντησε τα εξής: «Έχουμε καταθέσει μέτρα για την ακρίβεια στο πετρέλαιο. Είναι από τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε για να έχουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται τις τιμές του πετρελαίου».

Τι είπε για τους μετανάστες

«Κι εγώ έχω κάνει μετανάστης. Ξέρω τι σημαίνει και ξέρω πώς είναι μια ευνομούμενη πολιτεία. Χρειάζονται σαφείς κανόνες εισδοχής και προστασίας των συνόρων μας. Να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο αλλά και να εντάξουμε τον πληθυσμό αυτό στην κοινωνία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή