Ιαπωνία: Τα καθήκοντά της αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 13:11
UPD:13:36

A- A A+

Nέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξελέγη από την Κάτω Βουλή ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιούκιο Χατογιάμα, ανεβάζοντας στην εξουσία μία παράταξη που δοκιμάζεται για πρώτη φορά και που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Ο Χατογιάμα έχει δεσμευτεί για ριζικές μεταρρυθμίσεις σε μία χώρα την οποία κυβερνούσε σχεδόν αδιάλειπτα για μισό αιώνα το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Μία από τις κυριότερες υποσχέσεις του είναι να καταστεί η εσωτερική ζήτηση, και όχι οι εξαγωγές, κινητήριος μοχλός της οικονομίας.

«Η μάχη αρχίζει τώρα», δήλωσε ο 62χρονος νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι νιώθει ενθουσιασμό και τεράστια ευθύνη για την προοπτική να αλλάξει την ιστορία.

Λίγο αφότου έλαβε την έγκριση της βουλής για την πρωθυπουργία, ο Χατογιάμα ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Κατσούγια Οκάντα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργός Οικονομικών ο Χιροχίσα Φουτζίι

Το Δημοκρατικό Κόμμα δημιούργησε συνασπισμό με δύο μικρότερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Νέο Λαϊκό Κόμμα με αποτέλεσμα να ελέγχει την Πάνω και την Κάτω Βουλή.

Απογοήτευση ¶σο

Πικραμένος για την ήττα του εμφανίστηκε μετά την παράδοση της εξουσίας στο Χατογιάμα ο πρώην πρωθυπουργός Τάρο Ασο. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για την Ιαπωνία μέσα σε τόσο περιορισμένο διάστημα. Δυστυχώς όμως φεύγω όταν η μισή δουλειά δεν έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ελπίζει «η νέα κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σταθεροποίηση και την οικονομική ανάκαμψη».

«Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ανακάμψει, γιατί η Ιαπωνία δεν θα αποτύχει ποτέ αν η κυβέρνηση ασκήσει σωστή πολιτική και ο λαός καταβάλει προσπάθειες», κατέληξε ο Ασο.

Επιστολή Μπαρόζο προς το νέο πρωθυπουργό

«Θέλω να υπογραμμίσω τη σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας άποψη για την Ιαπωνία και στο νέο πολιτικό προσανατολισμό της επόμενης Κομισιόν» γράφει ο Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Γιούκιο Χατογιάμα.

«Αυτήν την στιγμή που η παγκόσμια ιστορία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, πρέπει να βρούμε ένα πρόγραμμα μεταμόρφωσης και να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και εκτιμά πως θα είναι θετικό σε αυτόν τον τομέα να έχει συγκλίνουσες απόψεις με την Ιαπωνία πριν την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ», πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση του Χατογιάμα να θέσει το ποσοστό 25% ως στόχο για τη μείωση μέχρι το 2020 των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή