Χωρίς διάλογο το debate των έξι πολιτικών αρχηγών

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 11:12
UPD:13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

A- A A+

Χωρίς διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί τελικά το debate των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής.

Το debate των αρχηγών των έξι αρχηγών θα γίνει, τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτελεσματικό συγκερασμό απόψεων:

Ε. Αντώναρος: Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται τόσο καλύτερο για τον τόπο

Ε. Αντώναρος: Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται τόσο καλύτερο για τον τόπο

«Είχαμε σήμερα οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων μια πολύ γόνιμη και αποτελεσματική συζήτηση σχετικά με το debate των έξι πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καταλήξαμε σε ένα συγκερασμό απόψεων σχετικά με την διεξαγωγή του ντιμπέιτ το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, στην αρχή δηλαδή της ερχόμενης εβδομάδας, στις 20.00 το βράδυ. Θα μετάσχουν, όπως έχω τη διαβεβαίωση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί», ανέφερε ο κ. Αντώναρος και συμπλήρωσε:

«Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή, η συμφωνία η οποία επήλθε είναι μια ακόμη κατάκτηση της δημοκρατίας μας, ενισχύει το διάλογο και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους, σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο σε βάθος, ακόμη πιο ουσιαστικά για τα προγράμματα όλων των πολιτικών κομμάτων».

Το debate θα περιλαμβάνει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, και οι δημοσιογράφοι -όλοι τηλεοπτικοί, όπως διευκρινίστηκε- θα χωριστούν σε τρεις κύκλους.

Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

Λεπτομέρειες απομένουν για τη μονομαχία

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Debate στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου

Debate στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου

Όσο για την τηλεοπτική μονομαχία των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην ημέρα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία επί των λεπτομερειών για την τηλεμαχία των δύο. Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται, τόσο καλύτερο για τον τόπο, σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως, πως η συμφωνία είναι για ένα debate, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΣΟΚ: Να γίνει απευθείας συζήτηση των δύο

«Συμφωνήσαμε ότι θα γίνει το debate», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως αυτά που συμφωνήθηκαν, βελτιώνουν τη διαδικασία.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των 2 αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των 2 αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση

«Αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το debate, το κάνουν πιο ουσιαστικό, με μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση. Δηλαδή, μεγαλύτερη δυνατότητα τοποθέτησης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δυνατότητα ο καθένας να κάνει ερωτήσεις και σε άλλους. Θα υπάρχει και μια διαφορετική διάταξη των δημοσιογράφων. Αυτό πιστεύουμε ότι βελτιώνει μια -όλοι γνωρίζουμε- μη ικανοποιητική κατάσταση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: «Εμείς θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση, με ένα συντονιστή σε τέσσερις-πέντε θεματικές ενότητες».

«Προτείνουμε λοιπόν -και η κυβέρνηση μας ζήτησε την πρόταση αυτή να την καταθέσουμε και γραπτά- ένα τρόπο διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, όπου ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να τοποθετείται για κάθε θέμα, να ανταπαντά στον άλλον, με τη λιγότερη δυνατή διαμεσολάβηση. Δηλαδή, μια συζήτηση με ένα συντονιστή, που θα διαρκεί μία με μιάμιση ώρα σε 4-5 θεματικές ενότητες. Κάθε μία θα έχει ένα συγκεκριμένο χρόνο και θα μπορεί να υπάρξει ανταπάντηση και ουσιαστικός διάλογος», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «η κυβέρνηση θα προτιμούσε να είναι ένα πιο κλασικού τύπου debate με ερωτήσεις δημοσιογράφων. Εμείς πιστεύουμε ότι, όσο περισσότερο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει διάλογος μεταξύ των δυο υποψηφίων πρωθυπουργών, τόσο πιο χρήσιμο θα είναι αυτό».

«Το debate -πρόσθεσε- θα γίνει στις 22 του μηνός, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινος τόπος».

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απέστειλε προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επιστολή για τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ κ. Αντώναρε

Στη συνέχεια της σημερινής μας συζήτησης σας υποβάλω όπως ζητήσατε γραπτά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, η οποία έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να δώσει την δυνατότητα στους δύο υποψήφιους Πρωθυπουργούς για έναν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Για το λόγο αυτό προτείναμε η συζήτηση να διαρκέσει 75 λεπτά και να δομηθεί σε πέντε 15λεπτες ενότητες με την εξής σειρά:

1. Εξωτερική πολιτική

2. Οικονομία - Ανάπτυξη

3. Κοινωνικά θέματα

4. Περιβάλλον

5. Κράτος / Δημόσια διοίκηση

Σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη. Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής 3λεπτης τοποθέτησης και στην συνέχεια δύο (2) γύρους με τοποθετήσεις 2΄ λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό. Σύνολο 15΄ λεπτά (εισαγωγή 1΄, αρχικές τοποθετήσεις 6΄, δευτερολογία 4΄, τριτολογία 4΄ λεπτά ).

Προτείνουμε οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο-συντονιστή την κα. Χούκλη.

Πιστεύουμε ότι αυτή η διάρθρωση συζήτησης θα επιτρέψει να γίνει ουσιαστικός διάλογος χωρίς διαμεσολάβηση μπροστά στους Έλληνες πολίτες και παρακαλούμε για την άμεση απάντησή σας ώστε το θέμα να κλείσει εντός της ημέρας και να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός όλων μας.»

ΚΚΕ: Παρωδία ...

«Δυστυχώς οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και θα έχουμε μία από τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Διακομματική, Μάκης Μαΐλης, για το debate των έξι.

Μ. Μαΐλλης (KKE): Θα έχουμε μια γελοιοποίηση διαλόγου στο debate

Μ. Μαΐλλης (KKE): Θα έχουμε μια γελοιοποίηση διαλόγου στο debate

Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας διάλογος, υπάρχει μία παρωδία, μια γελοιοποίηση...».

ΣΥΡΙΖΑ: Το ντιμπέιτ ενοχλεί το δικομματισμό

«Επανακαταθέσαμε μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε ο διάλογος να καταστεί πιο ουσιαστικός και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον κάθε αρχηγό. Δεν έγιναν δεκτές», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης εκ μέρους του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Καλύτερα να γίνει μια συζήτηση παρά να μη γίνει καθόλου

Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ): Καλύτερα να γίνει μια συζήτηση παρά να μη γίνει καθόλου

«Παρ’ όλα αυτά -πρόσθεσε- θεωρούμε ότι έστω και με τα όποια προβλήματα είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του».

Σημείωσε επίσης ότι το ντιμπέιτ αποτελεί «τη μοναδική ίσως στιγμή ισότιμου διαλόγου ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξή του αντιμετωπίζεται από τον δικομματισμό ως εξαίρεση απέναντι στο δικομματικό κανόνα και ενοχλεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή