F1: Σκληρός ο πέλεκυς για τον Μπριατόρε

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 16:44
EPA/CARMEN JΑSPERSEN

A- A A+

H Renault κρίθηκε ένοχη, όπως αναμενόταν, στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για προσχεδιασμό του αποτελέσματος στο περυσινό GP της Σιγκαπούρης.

Στη γαλλική ομάδα που δεν προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες, επιβλήθηκε ποινή διετούς αποκλεισμού από το άθλημα αλλά με αναστολή. Η στάση της Renault όλη την περίοδο που διεξαγόταν η έρευνα και η απομάκρυνση των Φλάβιο Μπριατόρε και Πατ Σίμμοντς οδήγησε τα 26 μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στην απόφαση να αναστείλουν την ποινή μέχρι το τέλος του 2011. Σε περίπτωση που μέχρι εκείνη την περίοδο η Renault κριθεί ένοχη σε αντίστοιχο περιστατικό, τότε θα ενεργοποιηθεί ο αποκλεισμός.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση η γαλλική ομάδα θα κληθεί να καταβάλλει όλα τα έξοδα διεξαγωγής της έρευνας αλλά και να συνδράμει στην προσπάθεια της FIA στο θέμα της ασφάλειας.

Από την πλευρά της η Renault, αποδέχθηκε με ανακοίνωσή της την απόφαση του ΠΣΜΑ, εκφράζοντας τη λύπη της για αυτό το «απαράδεκτο περιστατικό» και ελπίζοντας ότι θα το αφήσει πίσω της και θα συνεχίσει.

Μπορεί η Renault να ξεπέρασε το σκάνδαλο στα… μαλακά, αλλά στην ουσία αυτοί που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα ήταν ο Φλάβιο Μπριατόρε (κατά κύριο λόγο) και ο Πατ Σίμοντς (λιγότερο). Για τον… θερμόαιμο Ιταλό πρώην γενικό διευθυντή της Renault η ποινή ήταν ισόβιος αποκλεισμός από οποιαδήποτε μηχανοκίνητη δραστηριότητα ενώ παράλληλα του στερείται και η δυνατότητα να μανατζάρει οδηγούς της Φόρμουλα 1. Ο Μπριατόρε «δεν θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους υπό τη δικαιοδοσία της FIA», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Στην παρούσα στιγμή την τύχη τους στα χέρια του έμπειρου στη Φόρμουλα 1 Ιταλού, έχουν εμπιστευθεί οι Φερνάντο Αλόνσο, Μαρκ Βέμπερ, Χέικι Κοβαλάϊνεν και Ρομάν Γκροσεάν. Αιτία για την σκληρή αυτή απόφαση ήταν η στάση του Μπριατόρε όλη την περίοδο που έγινε γνωστή η υπόθεση. Παρά τα στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες του Νέλσον Πικέ τζούνιορ, ο Μπιατόρε διακήρυττε την αθωότητά του.

Σε ό,τι αφορά στον Πατ Σίμοντς, το ΠΣΜΑ δεν έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, επιβάλλοντάς του πενταετή αποκλεισμό από το άθλημα, ενώ παράλληλα δεν του επιτρέπεται η είσοδος σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η FIA.

O… τρίτος της … παρέας Νέλσον Πικέ τζούνιορ δεν έλαβε καμία τιμωρία καθώς του δόθηκε «ασυλία» ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που θα κατέθετε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στη συνεδρίαση έδωσε το παρόν και ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος στην ουσία επωφελήθηκε από την προσχεδιασμένη πρόσκρουση του Πικέ στο τοίχο της πίστας, κερδίζοντας την πρώτη θέση στον αγώνα. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Συμβουλίου, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής δεν είχε καμία ανάμειξη στο περιστατικό.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις