Σκληρότερες κυρώσεις για το Ιράν ζήτησε ο Γκ. Μπράουν

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 19:18
A- A A+

Ηρθε ο καιρός να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν, εκτίμησε σήμερα κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, αναφερόμενος στις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης.

Το Ιράν αρνείται ότι προετοιμάζεται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, παράλληλα όμως αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

«Καθώς αυξάνουν οι αποδείξεις ότι αψηφά τις διεθνείς συμφωνίες, εμείς πρέπει τώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί ακόμα σκληρότερες κυρώσεις», τόνισε ο κ. Μπράουν.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι ο ίδιος υποστήριξε το διάλογο με την Τεχεράνη, όμως όπως επεσήμανε, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποτελέσματα και το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό του ουρανίου. «Ήρθε ο καιρός που τα γεγονότα θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μια απόφαση εάν θέλουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», ανέφερε με νόημα ο κ. Σαρκοζί.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δήλωσε ανοικτή για συνομιλίες με όλα τα μέρη, ωστόσο όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να αρθούν όλες οι «παράνομες απαιτήσεις».

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες εξάλλου, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους και στη Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι η χώρα αυτή παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες.

«Εάν έχουμε το θάρρος να βεβαιώσουμε και να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πιστώσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τη δέσμευσή μας προς έναν κόσμο με λιγότερα πυρηνικά όπλα», σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή