Γαλλία: Nέα σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ από το Ιράν

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 15:22
UPD:16:24
A- A A+

«Σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την κατασκευή δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν, την οποία επιβεβαίωσε η IAEA.

«Διαπιστώνουμε μια νέα, σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και αυτό ενισχύει τις υποψίες» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κρίστιν Φάζ.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, αυτή η δεύτερη εγκατάσταση θα έχει 3.000 μηχανές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν γνωστοποίησε με επιστολή του στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την ύπαρξη μίας δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του. Ανώτατος διπλωμάτης τόνισε ωστόσο ότι η εγκατάσταση λειτουργεί πιλοτικά και σε πειραματικό στάδιο.

Η ΙΑΕΑ από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε από το Ιράν ότι κατασκευάζεται στο έδαφός του μία δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση, «η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ζήτησε επιπλέον να της επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις προκειμένου να γίνει επιθεώρηση και να διευκρινιστεί αν χρησιμοποιούνται ήδη πυρηνικά καύσιμα.

Στην επιστολή του το Ιράν διευκρινίζει ότι «το επίπεδο εμπλουτισμού θα φτάσει μέχρι το 5%», αναφέρει εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ και συμπληρώνει: «Το επίπεδο αυτό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, για να χρησιμοποιηθεί το ουράνιο για την κατασκευή ατομικών όπλων».

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι το Ιράν διατηρούσε μόνο έναν πυρηνικό σταθμό στο Νατάνζ, ο οποίος τελεί υπό καθημερινή επιτήρηση από επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.

Την απόκρυψη από το Ιράν της ύπαρξης δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου αναμένεται να καταδικάσουν ΗΠΑ και Βρετανία κατά τη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ. Σε δηλώσεις για το ζήτημα θα προβεί ο Μπαράκ Ομπάμα στις 15.30 (ώρα Ελλάδος).

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή