Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία από πυρηνικούς σταθμούς ενδέχεται να εκατονταπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η χώρα επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία φέρουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόαν Σινγκ, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο, στο Νέο Δελχί, για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο κ. Σινγκ είπε ότι «εάν διαχειριστούμε σωστά το πρόγραμμά μας, η στρατηγική μας μπορεί να δώσει έως και 470.000 μεγαβάτ μέχρι το 2050».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κρατικού μονοπωλίου στην Ινδία Nuclear Power Corp., η παραγωγική δυναμικότητα των πυρηνικών σταθμών ανέρχεται σήμερα στα 4.210 μεγαβάτ.
«Αυτή η εξέλιξη θα μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή μας από τους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους και θα είναι μια συμμετοχή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Η Ινδία καλύπτει με εισαγωγές το 70% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο και ο Ινδός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις υπέρ της επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής και αιολικής ενέργειας.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, ο κ. Σινγκ είπε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι σε ένα οικειοθελές, μονομερές μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές», επισημαίνοντας ότι η Συνθήκη δεν εμπόδισε την επέκταση των πυρηνικών όπλων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο