Προτάσεις για «εκσυγχρονισμό» των βραβείων Νόμπελ

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2009 17:06
A- A A+

Επανεξέταση του θεσμού των Νόμπελ ζητά ομάδα επιστημόνων, η οποία απεύθυνε επιστολή στη Nobel Foundation ζητώντας ριζικές αλλαγές στο σύστημα απονομής των βραβείων, αναφέρει ο NewScientist.

Στην επιστολή της 30ής Σεπτεμβρίου, οι επιστήμονες προτείνουν τον εμπλουτισμό των βραβείων με δύο καινούργια, τα οποία θα αφορούν στους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και αναθεώρηση του υφιστάμενου βραβείου για την υγεία. «Με τις τροποποιήσεις που προτείνονται, τα βραβεία θα διατηρήσουν την αίγλη τους για άλλα εκατό χρόνια», επισημαίνει η ομάδα.

Τα σημερινά επιστημονικά βραβεία –χημείας, φυσικής και ιατρικής– βασίζονται στις κατηγορίες που είχε ορίσει στη διαθήκη του ο ίδιος ο ¶λφερντ Νόμπελ, ο Σουηδός επιχειρηματίας που δημιούργησε τεράστια περιουσία χάρη στην ανακάλυψη της δυναμίτιδας. Η επιτροπή, όμως, διατείνεται ότι τα βραβεία χρειάζονται ανανέωση, προκειμένου να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστήμη, όπως η μείωση της βιοποικιλότητας και το AIDS.

Πρωτεύον ζήτημα της σημερινής εποχής είναι και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, για τους οποίους η επιστημονική επιτροπή υποστηρίζει ότι πρέπει να καθιερωθεί ένα ειδικό βραβείο, το οποίο θα επιβραβεύει τη μετρίαση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία των ειδών.

Ένα ακόμη βραβείο που προτείνεται αφορά στη δημόσια υγεία και θα απονέμεται στους επιστήμονες που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ή την εξάλειψη μιας ασθένειας. Στην κατηγορία αυτή, μάλιστα, θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και οργανισμοί, εκτός από φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: NewScientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή