Στο προσκήνιο βρίσκεται ξανά η λεγόμενη «Ιερά Σινδόνη», γνωστή και ως «Σινδόνη του Τορίνο», μετά τον ισχυρισμό Ιταλού επιστήμονα ότι την αναπαρήγαγε, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι πλαστή.
Ο καθηγητής οργανικής χημείας στο πανεπιστήμιο της Παβία, Λουίτζι Γκαρλασκέλι, υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε υλικά και τεχνικές που ήταν διαθέσιμα το Μεσαίωνα.
Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν από 20 χρόνια, το ύφασμα χρονολογείται μεταξύ 1260 και 1390, ωστόσο κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι φέρει την αυθεντική εικόνα του Χριστού.
Το λινό ύφασμα, διαστάσεων 4,4 μέτρα επί 1,1 μέτρα, φέρει την εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται να έχει σταυρωθεί. Οι πιστοί θεωρούν ότι πρόκειται για το σάβανο με το οποίο τυλίχθηκε ο Ιησούς κατά την Αποκαθήλωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλοί πιστεύουν ότι η σινδόνη «έχει ανεξήγητα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αναπαραχθούν με ανθρώπινα μέσα, αλλά το αποτέλεσμα που είχα δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση φθηνών υλικών και με μία αρκετά απλή τεχνική».
Ο κ. Γκαρλασκέλι, που χρηματοδοτήθηκε από ομάδα Ιταλών άθεων και αγνωστικιστών, αναπαρήγαγε τη σινδόνη τοποθετώντας το λινό ύφασμα πάνω σε έναν εθελοντή και τρίβοντάς το με βαφή που περιείχε οξύ. Η βαφή στη συνέχεια παλαιώθηκε τεχνητά, τοποθετώντας το ύφασμα σε φούρνο και πλένοντάς το. Με τη διαδικασία αυτή, δημιουργήθηκε ξεθωριασμένη εικόνα παρόμοια με αυτή που φέρει η σινδόνη. Λεκέδες από αίμα και νερό και τρύπες από κάψιμο προστέθηκαν στο τέλος για την τελειοποίηση του αποτελέσματος.
Ο καθηγητής υποστηρίζει πάντως ότι δεν περιμένει να δεχτούν όλοι το εύρημά του.
«Αν δεν πιστεύουν τη χρονολόγηση με άνθρακα που πραγματοποιήθηκε από μερικά από τα καλύτερα εργαστήρια του κόσμου, σίγουρα δεν θα πιστέψουν εμένα», όπως δήλωσε.
Η Σινδόνη φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Τορίνο και σπανίως εκτίθεται δημόσια.
Πηγή: BBC