Ανοικτό στην επιστροφή αρχαιοτήτων στο Κάιρο το Λούβρο

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 18:16
A- A A+

Το μουσείο του Λούβρου είναι ανοιχτό στην επιστροφή των πέντε τμημάτων μιας φαραωνικής στήλης που διεκδικέι το Κάιρο, με σεβασμό στην γαλλική νομοθεσία, ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου.

«Η διαδικασία επιστροφής έχει ξεκινήσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η διεύθυνση του μουσείου του Λούβρου. «Αλλα η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από το μουσείο καθότι για να μπορέσουν να επιστραφούν τα έργα πρέπει πρώτα να πάρουμε τη γνώμη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής των Συλλογών των Μουσείων της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Η επιτροπή θα συσκεφθεί στο τέλος της εβδομάδας για να εξετάσει την πρόταση για «αποχαρακτηρισμό» των τμημάτων της φαραωνικής στήλης, που αυτή τη στιγμή εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου, πρόσθεσε ο διευθυντής του μουσείου.

Αν δεχθεί η επιτροπή ότι τα έργα πρέπει να επιστραφούν, πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του και το υπουργείο Πολιτισμού.

Νωρίτερα σήμερα η Αίγυπτος αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία στον αρχαιολογικό τομέα με το μουσείο του Λούβρου, όσο δεν επιστρέφονται τα τμήματα μιας φαραωνικής στήλης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας.

Προτεινόμενα για εσάς