Γαλλία: Συστάσεις για αντιμετώπιση του εργασικού άγχους μετά τις αυτοκτονίες

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 14:15
A- A A+

Σύσταση προς τις γαλλικές επιχειρήσεις να αποτρέπουν τη δημιουργία στρες στους εργασιακούς χώρους, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ζαβιέ Νταρκός, μετά τις 24 αυτοκτονίες υπαλλήλων στη France Telecom.

«Έχουμε υποτιμήσει εδώ και καιρό τους ψυχολογικούς κινδύνους, αφού είναι ευκολότερο να καταλάβεις ότι κάποιος έχει πέσει σε υψικάμινο παρά ότι υποφέρει», όπως είπε ο Νταρκός. «Ωστόσο, οι ψυχολογικοί κίνδυνοι είναι πραγματικοί, όπως καταδεικνύει με τραγικό τρόπο η κατάσταση στη France Telecom».

Στη France Telecom, πρώην κρατικό μονοπώλιο και τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, 24 υπάλληλοι έχουν αυτοκτονήσει από τις αρχές του 2008, ενώ αρκετοί ακόμα έχουν αποπειραθεί να αφαιρέσουν τη ζωή τους. Την Τετάρτη, αυτοκτόνησε ένας υπάλληλος της Renault.

Ο Νταρκός συνέστησε σε 2.500 γαλλικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τα σωματεία εργαζομένων για τη μείωση του στρες και να τις έχουν ολοκληρώσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2010.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες στη France Telecom οφείλονται στο άγχος που έχει προκαλέσει στους εργαζομένους η αναδιάρθρωση της επιχείρησης και η μετατροπή της από κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτική επιχείρηση εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.

Ο Νταρκός κάλεσε ακόμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράσχουν πληροφορίες και ψυχολογική υποστήριξη στους εργαζομένους τους, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή