Διαστημική «αποστολή αυτοκτονίας»

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 15:45
UPD:16:44
REUTERS

A- A A+

Στην επιφάνεια της Σελήνης προσέκρουσαν σήμερα στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) τα διαστημόπλοια Centaur και Shepherding της αποστολής LCROSS Centaur and Spacecraft, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΝΑSA.

Στόχος της ΝΑSA είναι η μελέτη των στοιχείων που θα προκύψουν από τη σύγκρουση, τα οποία αναμένεται να παρέχουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη νερού στη Σελήνη και τις ενδείξεις για υδρογόνο που έχουν εντοπιστεί στους πόλους της.

«Δεν περιμένουμε άμεσες απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη ή την απουσία νερού, αυτό θα πάρει χρόνο», προειδοποιεί ο ¶ντονι Κόλαπριτ, επικεφαλής πραγματογνώμονας της επιστολής.

Από την πρόσκρουση του πυραύλου Centaur σε κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης θα δημιουργηθεί πλούμιο ύψους 10 χλμ, το οποίο θα αναλυθεί από το διαστημόπλοιο Shepherding. Αφού στείλει τις αναλύσεις στο κέντρο της αποστολής, το διαστημόπλοιο θα προσκρούσει και αυτό με τη σειρά του στη Σελήνη τέσσερα λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι που παρατήρησαν την πρόσκρουση δεν φάνηκαν ενθουσιασμένοι. Σύμφωνα τη δήλωση του δρ Ρόμπερτ Μάσεϊ από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας (RAS) στο BBC, «ίσως το υλικό που προέκυψε να είναι λιγότερο από αυτό που περίμεναν».

«Παρότι είχαν προτρέψει τους ερασιτέχνες αστρονόμους να παρατηρήσουν το συμβάν, η πρόσκρουση θα έπρεπε να δημιουργήσει εξαιρετική λάμψη προκειμένου να είναι ορατή από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια στη Γη», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή