Φ. Κάστρο: «Θετική» η απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον Ομπάμα

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 11:52
UPD:12/10/2009 13:55
A- A A+

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Φιντέλ Κάστρο από την απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα θετικό μέτρο, που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολούθησαν οι προκάτοχοι του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν συμφωνώ πάντα με τις θέσεις αυτού του ιδρύματος, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή τη φορά έλαβαν μια θετική απόφαση», γράφει ο κουβανός ηγέτης στην ιστοσελίδα cubadebate.cu.

«Αυτό αποζημιώνει τον Ομπάμα για τις επιθέσεις που δέχθηκε από την ακροδεξιά όταν το Σικάγο έχασε τη μάχη από το Ρίο ντε Ζανέιρο για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016», αναφέρει ο Κάστρος.

Η απονομή του Νόμπελ στον Ομπάμα διχάζει, πάντως, τον παγκόσμιο Τύπο. Η Washington Post εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι απονεμήθηκε το βραβείο σ' έναν πρόεδρο, που δεν έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο στην εξουσία και δεν έχει επιδείξει καμιά μεγάλη επιτυχία στη διεθνή σκηνή.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει προκαλέσει η επιτροπή των Νόμπελ», αναφέρει από την πλευρά της η Daily Telegraph, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» την απόφαση. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι υποψηφιότητες «έκλεισαν» μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ομπάμα.

Από την άλλη πλευρά, θετικά είδαν την απόφαση πολλές εφημερίδες της Ινδίας, της Ιαπωνίας και του μουσουλμανικού κόσμου. «Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει πλέον τη βαριά αποστολή να αποσπάσει πειστικά αποτελέσματα», γράφει η Yomiuri Shimbun.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή