Στους Όστρομ και Ουίλιαμσον το φετινό Νόμπελ Οικονομικών

Για πρώτη φορά σε γυναίκα το βραβείο
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 14:06
UPD:15:41

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Έλινορ Όστρομ και Όλιβερ Ουίλιαμσον απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για την εργασία τους στην οικονομική διακυβέρνηση.

A- A A+

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Έλινορ Όστρομ και Όλιβερ Ουίλιαμσον απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για την εργασία τους στην οικονομική διακυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Η κ. Όστρομ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο από τη θέσπισή του το 1968.

Συγκεκριμένα, η ακαδημία αναφέρεται στον τρόπο που η κ. Όστρομ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, κατέδειξε πώς μπορούν συνομοσπονδίες χρηστών να διαχειρίζονται την κοινή ιδιοκτησία, καθώς και στη θεωρία που ανέπτυξε ο κ. Ουίλιαμσον, από τον πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, σχετικά με την επίλυση διαμαχών σε εταιρικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Όστρομ βραβεύτηκε για «την ανάλυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ιδίως των κοινών αγαθών», ιδίως όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων ως κοινόχρηστα αγαθά. Σύμφωνα με την κα Όστρομ, πρόκειται για ένα ερευνητικό πεδίο που σχετίζεται με τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, τα άτομα μπορούν να συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους στην επίλυση του προβλήματος την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιτύχουν διεθνή συναίνεση.

Ο κ. Ουίλιαμσον βραβεύτηκε για «την ανάλυσή του σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση και συγκεκριμένα τα όρια της επιχείρησης». Πρόκειται για το λόγος που κάποιες οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται απρόσωπα από τις αγορές ενώ κάποιες άλλες λαμβάνονται στα πλαίσια μιας επιχείρησης.

«Το μειονέκτημα των αγορών είναι ότι συνήθως είναι ταυτόσημες με την έννοια του παζαρέματος και της διαφωνίας. Το μειονέκτημα των επιχειρήσεων είναι ότι η αυθεντικότητά τους, η οποία μετριάζει τη φιλονικία, μπορεί να καταπατηθεί. Οι ανταγωνιστικές αγορές λειτουργούν σχετικά καλά γιατί οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν να στραφούν σε άλλους εμπορικούς εταίρους σε περίπτωση αντιδικίας. Όταν, όμως, περιορίζεται ο ανταγωνισμός σε μία αγορά, ο ρόλος των εταιρειών στην επίλυση των διαφορών ενισχύεται σε σύγκριση με τις αγορές, εξηγεί η επιτροπή.

Οι δύο επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο.

«Μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με τη συνεισφορά τους στην έρευνα μετέθεσαν τη μελέτη της οικονομικής διακυβέρνησης από το περιθώριο στο προσκήνιο της επιστήμης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από το 1980, το Νόμπελ Οικονομικών έχει απονεμηθεί 24 φορές σε Αμερικανούς.

Πηγή: Reuters, BBC, The Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή