Σε δεινή οικονομική θέση η Αλ Κάιντα

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 11:37
A- A A+

Η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με τα οικονομικά των Ταλιμπάν που ανθούν.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αξιωματούχος Ντέιβιντ Κοέν, η Αλ Κάιντα έχει απευθύνει φέτος πολλές εκκλήσεις για χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιρροή του δικτύου, που έχει δεχτεί πλήγμα από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν τους διαύλους χρηματοδότησής του, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

«Εκτιμούμε ότι η Αλ Κάιντα είναι στην πιο αδύναμη οικονομική κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η επιρροή της», όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι το δίκτυο αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση.

Ωστόσο, η οργάνωση έχει πολλούς δωρητές που είναι «έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να συνεισφέρουν».

Αντίθετα, τα οικονομικά των Ταλιμπάν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς επωφελούνται και από το ακμαίο εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται κυρίως από ιδιώτες στον Περσικό Κόλπο.

Ο κ. Κοέν ανέφερε επίσης ότι παρατηρείται η τάση οι τρομοκρατικές οργανώσεις να στρέφονται προς τις εγκληματικές δραστηριότητες για να αντλήσουν πόρους. Για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ εμπλέκεται στην παραγωγή και εμπορία πειρατικής μουσικής και λογισμικού για υπολογιστές, καθώς και σε λαθρεμπορία τσιγάρων.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή