Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 16:15

A- A A+

«Έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης» ζητούν οι αγρότες στη Γαλλία με κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γαλλικής Συνομοσπονδίας των Aγροτικών Συνδικάτων FNSEA, περίπου 52.000 αγρότες έχουν δηλώσει συμμετοχή και αναμένεται να διαμαρτυρηθούν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Στο Παρίσι, νεαροί αγρότες κατέβηκαν τα ξημερώματα στην κεντρική λεωφόρο των Ιλισίων (Champs Elysees), σκορπίζοντας άχυρα και ανάβοντας φωτιές με λάστιχα.

Με πανώ, όπου αναγράφονταν συνθήματα «Σαρκοζί, η γεωργία έχει τιμή, η γεωργία κοστίζει», «Η αγροτιά πεθαίνει», «περήφανοι που είμαστε αγρότες» και «αγρότης: είδος υπό εξαφάνιση», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί μέσα στο 2009, όπως υποστηρίζουν, το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 20% και γιατί δουλεύοντας όλη την ημέρα, δεν κατορθώνουν να εξασφαλίζουν, ούτε τον ελάχιστο μισθό «SMIC» των 1.337 ευρώ μικτών.

Το «έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης» που ζητούν οι αγρότες ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολική φορολογική απαλλαγή της μη οικοδομημένης γης, την ελάφρυνση των κοινωνικών κρατήσεων και επιστροφές στο κόστος των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας FNSEA και βασικός εισηγητής του «εκτάκτου προγράμματος», Ζαν Μισέλ Λεμετεγιέ (Jean Michel Lemetayer), δήλωσε πως «το πρόγραμμα είναι ισοδύναμο με τα προγράμματα υποστήριξης των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, για τα οποία δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τον γαλλικό λαό».

Ζήτησε δε από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας «να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για να αλλάξει η καταστροφική φιλελεύθερη κοινή αγροτική πολιτική, που έχει προκαλέσει την απορρύθμιση του αγροτικού τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή