«Ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όχι χωρίς προϋποθέσεις»

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 17:28

«Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

A- A A+

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας «αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις» τάσσονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία» τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

Δ. Χριστόφιας: H Eλλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε

Δ. Χριστόφιας: H Eλλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε

Πρόσθεσε πως με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζήτησαν «για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές».

Ανέφερε επίσης πως κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση Ελλάδας-Κύπρου «για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας».

Παράλληλα επέκρινε την ¶γκυρα ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης χθες βράδυ συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Γ. Παπανδρέου: Δίνουμε προτεραιότητα στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γ. Παπανδρέου: Δίνουμε προτεραιότητα στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά, ενώ επανέλαβε κι αυτός ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ενόψει του Δεκεμβρίου αλλά και μετά.

«Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση συζητήσαμε σήμερα να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για άλλη μία φορά πως δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή