Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 22:04
UPD:22:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Διαδοχικές συναντήσεις με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ¶ντρο Κυπριανού, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου είχε αργά το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό υπάρχει πλήρης συναντίληψη, ενώ ερωτηθείς για τα περί νέου οδικού χάρτη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι ο κ. Παπανδρέου έδωσε πολύ ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν.

Σε ερώητηση για το εάν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας με βάση αυτό τον οδικό χάρτη είναι νέες ή οι υφιστάμενες, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου δεν μιλά για οδικό χάρτη με την έννοια που ο καθένας από εμάς μπορεί να τον αντιληφθεί». Μιλά, επεσήμανε, για «κάτι εντελώς διαφορετικό».

Είναι καλύτερα, πρόσθεσε, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ αντικρίζει με καλό μάτι αυτό τον οδικό χάρτη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική όσον αφορά στην αξιολόγηση της Τουρκίας.

Ερωτηθείς, αν ο Δεκέμβριος είναι ορόσημο για την ¶γκυρα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι ανέκαθεν ο μήνας αυτός ήταν ορόσημο για μας, ενώ αναφορικά με το νέο οδικό χάρτη για την Τουρκία δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου- Χριστόφια και θα γίνει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώθηκε η αγαστή συνεργασία που υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία, δηλαδή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας, τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

«Αυτό που αντιληφθήκαμε από τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι στο πλευρό της Κυπριακής Κυβέρνησης και θα αποφασίσουν τί θα πράξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένει να υπάρχει καθαρότητα για το θέμα της Τουρκίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του Οδικού Χάρτη για την Τουρκία, ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν εννοεί αναβολή της αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε, τέλος, ότι ο Δεκέμβριος αποτελεί ορόσημο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι για την ΕΔΕ δεν τίθεται θέμα νέου οδικού χάρτη και σημείωσε ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.

Θα πρέπει, ανέφερε, να εισπράξει το μήνυμα ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον οφείλει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή