Γ. Παπανδρέου: Ο «οδικός χάρτης» σημαίνει αξιολόγηση της Τουρκίας

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 22:24
UPD:20/10/2009 01:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Ο «οδικός χάρτης» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σημαίνει στην ουσία μια προσπάθεια επαναφοράς μιας φιλοσοφίας που θα δώσει δυναμισμό στην πορεία της γείτονος προς την ΕΕ και στην καρδιά του οποίου θα βρίσκεται η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και Κυπριακό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Έτσι θα αυξηθεί η πίεση ή η διαπραγμάτευση προς την Τουρκία» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο θα είναι αφετηρία αξιολόγησης της γείτονος.

«Δεν μιλάμε για παράταση, αλλά για αξιολόγηση» ξεκαθάρισε, ερωτηθείς αν ο «οδικός χάρτης» σημαίνει παράταση στην Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα δεν είναι η ΕΕ των 15, όπως στο Ελσίνκι το 1999, αλλά των 27 με αποτέλεσμα να είναι πιο χρονοβόρες οι διμερείς ή οι πολυμερείς διαδικασίες λήψης σοβαρών αποφάσεων» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χρόνο με τον καλύτερο τρόπο».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εκεί η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και με βάση τα πεπραγμένα σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν χωρά αμφισβήτηση για την ημερομηνία αξιολόγησης της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα είναι σαφές: Είμαστε πιστοί στην προοπτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της».

Τόνισε δε ότι η προοπτική αυτή είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που το Δεκέμβριο οι 25 χώρες της ΕΕ εκτιμήσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα, τότε τι θα πράξουν η Ελλάδα και η Κύπρος απάντησε ότι «θα πρέπει να μας πείσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα».

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου να ενταθεί και να πυκνώσει η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με σύσταση κοινών ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται με το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τις εμπορικές σχέσεις, θέματα Μεσογείου κλπ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, θα είναι σε τακτική επαφή, ενώ ο κ. Κυπριανού θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

«Ενημερώθηκα από τον κ. Χριστόφια για τις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ, ενημερώθηκα από τους αρχηγούς των κομμάτων για τις δικές τους θέσεις, ενώ με την σειρά μου ενημέρωσα για την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, την συνομιλία με τον κ. Ερντογάν και το μήνυμα που μετέφερα στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το Ελσίνκι, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τότε κερδίσαμε δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτο να μπορεί η Τουρκία να ελπίζει πως θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και δεύτερο τις σαφείς δεσμεύσεις της ΕΕ για ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στα κράτη-μέλη.

«Τότε δεν θέλαμε εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά πραγματικό δικαίωμα προοπτικής πλήρους ένταξης, μαζί με όλες τις ρήτρες και έναν ''οδικό χάρτη'' που πίεζε την Τουρκία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η δυναμική μας βοήθησε τότε να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

«Αυτή η δυναμική έχει θολώσει, καθώς είναι θολή τόσο η προσέγγιση των εταίρων μας όσο και η εικόνα από την πλευρά της Τουρκίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν και το πνεύμα του Ελσίνκι».

«Η διαπραγμάτευσή μας είναι και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία και αυτό είναι το ζητούμενο» επεσήμανε.

Σε ερώτηση για την ύπαρξη μνημονίου υπογραφέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με πτήσεις ιδιωτικής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα στα Κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, απάντησε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης δήλωσε ότι «ο σεβασμός και η κατάσταση απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή