Κίνα: Σύσταση για τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 08:29
A- A A+

Να αποφεύγουν τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, όπου πειρατές κατέλαβαν τη Δευτέρα το φορτηγό πλοίο «De Xin Hai» με κάρβουνο και κρατούν 25 μέλη του πληρώματος ως ομήρους, συνέστησαν οι αρχές της Κίνας στα κινεζικά εμπορικά πλοία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς για την «διάσωση» του πλοίου και του πληρώματός του, όμως ένας από τους πειρατές δήλωσε στο Reuters ότι εάν επιχειρηθεί απελευθέρωση δια της βίας, τα μέλη του πληρώματος θα εκτελεστούν από τους συντρόφους του. Υπάρχει πιθανότητα να δοθεί λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

Παρά την μεγάλη ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων από διάφορες χώρες στα νερά που, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία, οι πειρατές συνεχίζουν να λυμαίνονται την περιοχή.

Η Κίνα έστειλε τρία πολεμικά στα νερά της Σομαλίας στα τέλη του 2008. Περιπολούν στα στενά του Κόλπου του ¶ντεν, όμως οι πειρατές αλλάζουν πλέον το πεδίο δράσης τους, επιτιθέμενοι σε σκάφη που πλέον στον Ινδικό Ωκεανό, που, όπως το θέτουν ειδικοί, «είναι πολύ μεγάλος για να φρουρηθεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή