«Μουσειακό είδος» η Ευρώπη στα μάτια των Κινέζων

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 16:52
UPD:16:58
A- A A+

Πολυσχιδής, άκαμπτη και εν τέλει περιθωριοποιημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια των Κινέζων, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη επιρροή για να μετέχει στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτικού τοπίου.

Στα μάτια των Ασιατών, η ΕΕ έχει ταυτιστεί περισσότερο από ποτέ με την κοινωνική και οικονομική ανικανότητα, εξηγεί ο σινολόγος Τζόναθαν Χόλσλανγκ στη βελγική εφημερίδα De Morgen.

Οι Βρυξέλλες, από την άλλη, επικεντρώνονται στην οικονομική συνεργασία. Η ΕΕ είναι η βασική αγορά στην οποία εξάγει η Κίνα και η βασική πηγή τεχνολογικών γνώσεων. Παρά τη βαρύτητά της από οικονομικής πλευράς, όμως, φαίνεται πως μεταξύ ΕΕ και Κίνας δεν υπάρχει «πολιτική χημεία».

Ο λόγος που τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο είναι σχετικά απλός, υποστηρίζει η εφημερίδα. Κάθε φορά που τα κράτη μέλη της ΕΕ κρίνουν ότι πρέπει να εκχωρήσουν στην Κομισιόν την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί θέματα εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, δυσκολεύονται να καταλήξουν σε μια κοινή θέση από την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προτιμούν να έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο στην έρευνα και την επένδυση στην Κίνα, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να έχει την ευχέρεια να τις «χειρίζεται» και να τις φέρνει σε αντίθεση κατά το δοκούν.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κίνα υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση και απρόθυμη να επενδύσει στην καινοτομία: η οικονομία των γνώσεων έχει λιμνάσει την ώρα που οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί ηγέτες μοιάζουν να ενδιαφέρονται αποκλειστικά με την προστασία των θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οι Κινέζοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατέψει τις αγορές της έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή