Σε εξέλιξη η διυπουργική για μοριοδότηση και stage

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 12:35
UPD:16:53
A- A A+

Σε οριστικές επιλογές για τα προγράμματα stage και την τύχη των εργαζομένων σε αυτά θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Το ζήτημα εξετάζεται αυτή την ώρα σε διυπουργική σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, και του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Η κυβέρνηση τονίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού, για την πλήρη κατάργηση των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο, και αρμοδίως διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το θέμα με όσους εργαζόμενους είχαν πολλαπλές ανανεώσεις των συμβάσεων τους.

Στο ίδιο πλαίσιο θα εξετασθούν τρόποι για την εξάλειψη της «μοριοδότησης», καθώς συνιστά διάκριση, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, όπως επισημαίνουν ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και το ΑΣΕΠ, καθώς καθιερώνει εργαζόμενους και υποψηφίους προς μονιμοποίηση στο Δημόσιο, δύο ταχυτήτων.

Δημόσιο: Σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου στο Δημόσιο, με στόχο οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ο,τι κάνουμε θα είναι και θα κινείται στην κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, μετά την επί περίπου τρεις ώρες συνεργασία που είχε με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ, υπό τον πρόεδρό του Γιώργο Βέη.

Γ. Ραγκούσης: Στόχος οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Γ. Ραγκούσης: Στόχος οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι θα αντιμετωπίσουν με αίσθημα δικαίου όλα τα θέματα που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή. Διότι, όπως είπε, «σκοπός και στόχος μας είναι να νοιαστούμε για όλα τα παιδιά. Επιτέλους κάποιος πρέπει να νοιαστεί και για τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και που σήμερα π.χ. στερούνται της μοριοδότησης, της προσαύξησης στη μοριοδότηση του 50%. Και αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, δεν είναι αξιοκρατικό, δεν συμβάλλει σε μια Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

Ειδικότερα ως προς τη μοριοδότηση αναμένεται να υπάρξει σχετική τροποποίηση, λαμβάνοντας όμως, ως φαίνεται, ειδική μέριμνα για ορισμένες κατηγορίες ατόμων.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσουν ως κυβέρνηση με μία λογική που θέτει ως στόχο να γίνονται όλο και περισσότερο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που από κάθε άποψη είναι κατά τεκμήριο αντικειμενικές και αξιοκρατικές. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, είπε, να δώσουμε το φιλί της ζωής σε μια Ελλάδα που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των παιδιών της, σε μια Ελλάδα, η οποία δεν πορεύεται με βάση αρχές και αξίες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάληψη από το ΑΣΕΠ της επιλογής των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πολλαπλή επίθεση από τη Ν.Δ.: Γίνεται λόγος για ρεβανσιστικές συμπεριφορές

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκαν χθες στο θέμα των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους (stage), υπογραμμίζοντας:

* Ντόρα Μπακογιάννη: «H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα Προγράμματα Stage στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση αναγγέλλει αποφάσεις που έχουν τεράστιο κόστος και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος.

* Αντώνης Σαμαράς: «Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

* Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Η κυβέρνηση δείχνει το… κοινωνικό της πρόσωπο. Αντί να εξαγγείλει μονιμοποίηση, προαναγγέλλει διώξεις, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία η οποία μόλις έγινε κυβέρνηση φρόντισε να μονιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι. Με όσα ακούσαμε χθες από τους υπουργούς, διογκώνει αντί να λύσει ένα πρόβλημα έντονα κοινωνικό που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τους συμβασιούχους έργου όσο και για τα stage.

Δεν είναι δυνατόν το 2009 να επιτρέψουμε ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε 300.000 συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους στο δρόμο. Στο κάτω κάτω κανείς πολίτης δε χρωστά να πληρώνει τις αμαρτίες του κράτους».

Παυλόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε πρώτο τα stage

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων (stage) ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Πρ.Παυλόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χθες: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βυθισμένη ήδη από την αρχή στο χάος των συναρμοδιοτήτων και της ασυνεννοησίας των υπουργών της, εκφράζει συνεχώς αντιφατικές προθέσεις πάνω στο γενικότερο θέμα της μοριοδότησης των συμβασιούχων και ειδικότερα στα θέματα τα οποία αφορούν τα Προγράμματα Κατάρτισης, τα γνωστά stage.

Π. Παυλόπουλος για Stage: Πολιτικά ανακόλουθο και κοινωνικά ανάλγητο το ΠΑΣΟΚ

Π. Παυλόπουλος για Stage: Πολιτικά ανακόλουθο και κοινωνικά ανάλγητο το ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι, σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, αποτελεί βασικό στοιχείο προσαρμογής της ελληνικής Νομοθεσίας στην Κοινοτική Οδηγία του 1999, την οποία ουδέποτε είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να ήμασταν τότε έκθετοι στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα stage, θέλω να τονίσω, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 2003 εφήρμοσε τα stage στο στενό Δημόσιο Τομέα, και μάλιστα με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Πυρά κατά της κυβέρνησης από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ

Για «εμπαιγμό» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με stage στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με stage και άλλες μορφές ελαστικής - προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα».

Το ΚΚΕ κατηγορεί επίσης τη Ν.Δ. καθώς και «την εργατική αριστοκρατία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που ενώ πρωτοστάτησαν ή ανέχθηκαν τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των προγραμμάτων, τώρα συνηγορούν στην απόλυση των εργαζομένων».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημείωσε: «Η κυβέρνηση - με άλλοθι την υπερμεγεθυμένη κρίση - στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες νέα παιδιά. Αντί να αρχίσει το πρόγραμμα της νέας λιτότητας απ΄ τους έχοντες και κατέχοντες ξεκινά από την μη προνομιούχο νέα γενιά. Αυτή είναι η σοσιαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Από τον ΣΥΝ, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος, υποστήριξε ότι «η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων».

Συμφωνεί η ΓΣΕΕ με την κατάργηση

Υπέρ της κατάργησης των stage στο Δημόσιο και τον περιορισμό αυστηρά στον ιδιωτικό τομέα με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση των νέων σπουδαστών που αποκτούν εργασιακή εμπειρία, τάσσεται κατά πλειοψηφία η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη χθες σε συνεδρίαση της ολομέλειας.

«Οι ανάγκες και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με δημόσιους, αξιοκρατικούς, αντικειμενικούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ολομέλεια της διοίκησης συζήτησε για τα συσσωρευμένα προβλήματα των εργαζομένων (Ανεργία, Απολύσεις, Εργασιακές Σχέσεις, οικονομικά, ασφαλιστικά κ.ά.) και τα οποία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όπως επισημάνθηκε.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης συνεχίζουν να αυξάνουν τα βάρη και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των εργαζομένων και της κοινωνίας γι' αυτό απαιτούνται άμεσα και γενναία πολιτικά μέτρα ανατροπής αυτής κατάστασης με ένα νέο μείγμα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής που θα ενισχύει τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας» όπως τονίσθηκε.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η ΓΣΕΕ, ενώ μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού θα συνεδριάσει η Διοίκηση για να καθορίσει τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή