Γερμανία: Γεγονός η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 14:08
UPD:14:42

A- A A+

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η Αγκελα Μέρκελ «σφράγισε» αργά τη νύχτα τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), συναινώντας στο σχέδιο περικοπής των φόρων κατά 24 δις ευρώ, παρά το τεράστιο έλλειμμα στον εθνικό προϋπολογισμό.

«Φτάσαμε σε συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο γ.γ. του CDU στους δημοσιογράφους μετά από τις διάρκειας 12 ωρών συνομιλίες.

"Δε θα υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του αριθμού αυτού ως το πρωί, αλλά ναι, είναι ακριβής", δήλωσε μία πηγή ερωτηθείσα εάν πράγματι οι ηγέτες του συνασπισμού συμφώνησαν να μειώσουν τους φόρους κατά 24 δις ευρώ.

Η συμφωνία οριστικοποιεί το σχηματισμό της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, σχεδόν ένα μήνα μετά την κατάκτηση της πλειοψηφίας από τα κόμματα του νέου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήθελαν οι φοροαπαλλαγές να μην ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ, όμως το FDP απαίτησε μεγαλύτερες.

Οι συνομιλίες ήταν πολύωρες καθώς οι δύο ηγεσίες πάσχιζαν να συμβιβάσουν τις φοροαπαλλαγές με την δέσμευσή τους να τιθασεύσουν το έλλειμμα, που έχει υπερδιογκωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων πακέτων τόνωσης της οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή