Γερμανία: Η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 15:03
UPD:16:00
A- A A+

Επιβεβαίωσε η Αγγέλα Μέρκελ ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα αυξήσει φόρους και εισφορές, αλλά θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρηςε με τον επικεφαλής των Ελευθέρων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τη συμφωνία τους για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το 2010 και το 2011 θα είναι αποφασιστικές χρονιές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Βεστερβέλε θα διορισθεί αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, διαδεχόμενος ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, που ηττήθηκε στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

Παίρνοντας τον λόγο, τόνισε ότι μόλις αναλάβει καθήκοντα θα αρχίσει συνομιλίες για την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων που έχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία, καθώς όπως είπε στόχος του είναι να απαλλάξει τη χώρα του από τα πυρηνικά όπλα.

Το 16μελές κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνει εννέα νέους υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο 36χρονος γιατρός Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Βιετνάμ και σε βρεφική ηλικία υιοθετήθηκε από ζευγάρι Γερμανών. Ο Ρέσλερ αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Οικονομίας Καρλ -Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ αναλαμβάνει υπουργός Αμυνας διαδεχόμενος τον Φραντς-Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών.

Τα κόμματα που μετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα συνέδριά τους αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα, προκειμένου να επικυρώσουν την κυβερνητική συμφωνία. Το κοινοβούλιο θα επανεκλέξει την Αγγελα Μέρκελ την Τετάρτη και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί την ίδια ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή