Δύο μάχες για κυβερνήτη με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 14:39

A- A A+

Ο Κρις Κρίστι, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη θέση του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, συναντήθηκε πρόσφατα με ψηφοφόρους σε ένα εστιατόριο του Μόνμαουθ Τζάνκσιον που σερβίρει τεράστια τσίζμπεργκερ. Αλλά δεν έβαλε τίποτα στο στόμα του εκτός από μεταλλικό νερό, γιατί ο αντίπαλός του τον κοροϊδεύει ότι περιφέρει από δω κι από κει την κοιλιά του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς, αφού το Νιου Τζέρσι ήταν μέχρι τώρα πιο γαλάζιο κι από τη θάλασσα. Ο Ομπάμα νίκησε εδώ τον Μακέιν με 57% έναντι 42%, κι έτσι η νίκη του απερχόμενου κυβερνήτη Τζον Κορζάιν θα έπρεπε να είναι εύκολη. Πολύ περισσότερο που η περιουσία αυτού του πρώην προέδρου της Goldman Sachs τον κάνει να κυριαρχεί στα ερτζιανά.

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Οι τραπεζίτες, νυν και πρώην, δεν είναι δημοφιλείς στις μέρες μας. Και με την ύφεση να παραμένει και το έλλειμμα να διογκώνεται, είναι δύσκολη εποχή να είσαι Δημοκρατικός απερχόμενος. Μόνο σε δύο πολιτείες -το Νιου Τζέρσι και τη Βιρτζίνια- θα εκλεγούν κυβερνήτες αυτή τη χρονιά, που βρίσκεται ανάμεσα στη χρονιά των προεδρικών εκλογών και τη χρονιά της ανανέωσης του Κονγκρέσου. Και στις δύο οι απερχόμενοι είναι Δημοκρατικοί, και μπορεί να χάσουν.

Η Τζουν Φάλτον, μια μεσίτρια ασιατικής καταγωγής που πήγε στη συνάντηση του Μόνμαουθ Τζάνκσιον, αντιπροσωπεύει ένα από τα πολλά προβλήματα των Δημοκρατικών. Μόνη μητέρα δύο παιδιών, λέει ότι εργάζεται σκληρά και ότι βαρέθηκε να βλέπει τους φόρους να αυξάνονται. Πίστεψε ότι η αναταραχή στη Γουολ Στριτ θα κλόνιζε τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική διοίκηση του Νιου Τζέρσι. «Αλλά έκανα λάθος», δηλώνει. Είναι απογοητευμένη και από τον Μπαράκ Ομπάμα επειδή, όπως λέει, «η κυβέρνηση εθνικοποιεί τα πάντα». Ο Κορζάιν δεν έχει αναμιχθεί σε σκάνδαλα. Αλλά ο προϋπολογισμός της πολιτείας του είναι σε κακή κατάσταση. Και μια δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούλιο έδειξε ότι μόλις το 13% των ψηφοφόρων θεωρεί πως έχει κάνει κάτι ουσιαστικό, παρόλο που το 2007 υπέγραψε την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του είναι ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που έστειλε στο δικαστήριο 130 αξιωματούχους για διαφθορά και δεν έχασε ούτε μια υπόθεση. Συνέβαλε επίσης στο να φυλακιστούν πολλοί κατηγορούμενοι για παιδική πορνογραφία και τρομοκρατία. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του είναι η μείωση των δαπανών και των φόρων.

Την ίδια ώρα με τη συνάντηση στο Μόνμαουθ Τζάνκσιον, έξω από ένα κατάστημα στο Στιούαρτ της Βιρτζίνια, ο Μπομπ Μακντόνελ εκφωνούσε ένα λόγο για τα καθαρά καύσιμα, τα ιχθυοτροφεία, το χρέος και τη δημοκρατία. Όπως είπε, μια από τις κόρες του διοικεί μια διμοιρία στο Ιράκ. Χάρις σε ανθρώπους σαν κι αυτήν, τόνισε, «το 70% των Ιρακινών προσήλθαν το 2005 στις κάλπες». Αντίθετα, ούτε οι μισοί κάτοικοι της Βιρτζίνια δεν πήγαν την περασμένη φορά να ψηφίσουν για κυβερνήτη. Μερικές φορές, είπε ο Μακντόνελ, θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη.

Η Βιρτζίνια είναι μια αμφιταλαντευόμενη (swing) πολιτεία. Το 2006 και το 2008 οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη μάχη για τη Γερουσία, ενώ κέρδισαν επίσης και στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις για τη θέση του κυβερνήτη. Ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός πρόεδρος που κερδίζει σε αυτή την πολιτεία από την εποχή του Λίντον Τζόνσον. Αλλά ο Ρεπουμπλικανός Μακντόνελ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας, προηγείται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Κρέι Ντιντς κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Στη Βιρτζίνια, οι κυβερνήτες μπορούν να διοικούν μόνο για τέσσερα χρόνια, κι έτσι ο απερχόμενος Τιμ Κέιν δεν είναι υποψήφιος. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει απερχόμενος υποψήφιος, η αναμέτρηση αυτή αποτελεί περισσότερο ένα δημοψήφισμα για το πώς οι Δημοκρατικοί διοικούν ολόκληρη τη χώρα. Όπως και στο Νιου Τζέρσι, οι μισοί περίπου κάτοικοι της Βιρτζίνια υποστηρίζουν τον Ομπάμα. Αλλά οι άλλοι μισοί είναι πιο παθιασμένοι. «Η απάντηση του Ομπάμα σε όλα τα προβλήματα είναι κυβέρνηση, κυβέρνηση, κυβέρνηση», λέει ένας υποστηρικτής του Μακντόνελ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών παίρνει τις αποστάσεις του από το κόμμα. Και παρόλο που ο Λευκός Οίκος είναι πολύ κοντά, ο Ομπάμα δεν έχει επισκεφθεί την πολιτεία παρά μονάχα μια φορά.

Πηγή: The Economist, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή