Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009 10:09
UPD:13:14
A- A A+

Με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση.

Χθες ο κ. Κάρολος Παπούλιας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Την ανάγκη να δώσουμε όλοι μαζί δύσκολες μάχες ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από τη «γενικευμένη κρίση» υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο «όχι» του 1940, σημειώνει πως η ιστορία μας είναι η πηγή της δύναμής να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του Ελληνισμού.

Αποτελεί έναν διαρκή ύμνο στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Μια ζωντανή απόδειξη της αγάπης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για την πατρίδα.

Μια στιγμή της ιστορίας, που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας, η αξιοπρέπειά μας, η ίδια μας η υπόσταση.

Το ΟΧΙ του 1940 είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε, όμως, ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο.

Οι Έλληνες πολέμησαν σε αντίξοες συνθήκες με αποφασιστικότητα και σθένος.

Πολέμησαν για την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία. Η μεγαλειώδης μάχη συνεχίστηκε με την Εθνική Αντίσταση. Ο αγώνας που έδωσαν οι Έλληνες ήταν δίκαιος, γι΄ αυτό και νίκησαν.

Γι΄ αυτό τους έγραψε η ιστορία.

Νίκησαν τα μεγέθη, νίκησαν το φασισμό, τον αυταρχισμό και την υποκρισία.

Σήμερα είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή μας την ιστορία.

Είναι η πηγή της δύναμής να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Στα χρόνια που πέρασαν η χώρα μας πέτυχε πολλά. Αναπτύχθηκε, απέκτησε αυτοπεποίθηση, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκτησε νέους ορίζοντες, έγινε διεθνώς σεβαστή. Αναγνωρίστηκε η αξία της.

Σήμερα η Ελλάδα ζει ειρηνικά και αναπτύσσει δημιουργικές σχέσεις με τους γείτονές της.

Όμως, έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι αλλά ταλανίζει περισσότερο τους πιο αδύναμους.

Έχουμε να αγωνιστούμε για μια ποιοτική δημοκρατία. Για ουσιαστική ισονομία. Για κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια Ελλάδα αξιών.

Είναι μάχες δύσκολες. Όμως θα τις δώσουμε και αυτές όλοι μαζί, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση.

Με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες της χώρας μας, χτίζουμε μια Ελλάδα με παρουσία και κύρος, μία κοινωνία δικαιοσύνης με πολίτες ισχυρούς.

KKE

«Το γνήσιο περιεχόμενο του πατριωτισμού ταυτίζεται με την οργάνωση και την πάλη του εργαζόμενου λαού κατά του "ευρωμονόδρομου", για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, για να ανοίξει ο δρόμος στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας σημειώνει το ΚΚΕ.

Προσθέτει πως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «καλούνται να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για "εθνική ομοψυχία" και ταξική συνεργασία ... στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ, στους νατοϊκούς εξοπλισμούς, στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατούς Κατοχής».

ΣΥΝ

«Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του "όχι" στο φασισμό και τον πόλεμο» αναφέρει ο Συνασπισμός στο μήνυμά του, προσθέτοντας ότι κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της «όχι».

«Σήμερα λέμε "όχι" σε κάθε είδους επέμβαση. "Οχι" στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων. "Οχι" στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο. "Οχι" στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. "Οχι" στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συμπληρώνει ακόμη πως «το "όχι" του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή