Ελληνικές διακρίσεις στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 11:01
UPD:11:08
A- A A+

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασε στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη η ελληνική ομάδα.

Στη φετινή διοργάνωση δύο μαθητές της ελληνικής ομάδας, οι ¶γγελος Τσιάρας και Αθανάσιος Μητράκης ανέβηκαν στο βάθρο, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. Εξ αυτών, ο ¶γγελος Τσιάρας είναι πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Η Ελληνική ομάδα απέσπασε, επίσης, το πρώτο βραβείο ομαδικής άσκησης. Ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται ομαδική άσκηση στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας και σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, οι διοργανωτές, δυστυχώς, παρόλο που είχαν υποχρέωση, δεν είχαν προετοιμασθεί καταλλήλως, ώστε να απονεμηθούν μετάλλια στην άσκηση αυτή.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν 20 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 100 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους εκατό καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – Ινδός – επέλυσε το 92,2% των θεμάτων, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των μέχρι σήμερα διοργανώσεων.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τους Καθηγητές του Α.Π.Θ., Χαράλαμπο Βάρβογλη και Κωνσταντίνο Μελίδη, τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Αντωνιάδη και Βασίλη Καραμανάβη και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη προετοίμασαν την ελληνική αποστολή.

Η 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, το Σεπτέμβριο του 2010.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή