Αναφορά στο πρόσφατο χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, αλλά και στη σημερινή επίθεση στην οικία της κ. Μ. Γιαννάκου έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη» κάνοντας επίσης λόγο για «τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει, την ευνομία, που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες».
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποιθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και βλάπτει τη χώρα μας διεθνώς» ενώ επισήμανε ως ιδιαίτερης σημασίας την υπεύθυνη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ζητήματος.
Συνθήκη της Λισαβόνας
Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε -εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- θέτει τέλος σε μια μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη, τόνισε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕΕ, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή.
Δυτικά Βαλκάνια
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ανοίγει επίσης νέες προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια.
Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση παρουσίασε τη δική της πρωτοβουλία - όραμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, θέτοντας συμβολικό στόχο για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014.
«Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες, με δυναμισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Συνθήκη προσδίδει νέο δυναμισμό για την επίλυση διμερών προβλημάτων, όπως το Σκοπιανό.
Αναφερόμενος στην ολιγόλεπτη χθεσινή συνάντησή του με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε πως ήταν μια χρήσιμη πρωτοβουλία, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να τονίσει τη γνωστή θέση της Ελλάδας, την εθνική «κόκκινη» γραμμή, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τόνισε μάλιστα ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στη σταθερότητα στην περιοχή.
Σημείωσε ακόμη πως «η απευθείας ειλικρινής συζήτηση, θέτοντας ντόμπρα τα εθνικά συμφέροντα, είναι ο καλύτερος τρόπος να διαμορφωθεί η αίσθηση ότι δεν παίζουμε παιχνίδια». «Αυτό επιδιώκω και θα επιδιώκω» συμπλήρωσε.
Κλιματική αλλαγή
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
«Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου».
Πρόσθεσε πως η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό ρόλο και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για τη σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έκανε επίσης πρόταση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών που συζητούνταν στην ΕΕ μέχρι τώρα, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, τα «πράσινα» ομόλογα, ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.
Την πρόταση της Ελλάδας, όπως ανέφερε, υποστήριξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Αυστριακός καγκελάριος, αλλά και η Επιτροπή.
Λαθρομετανάστευση
Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.
Επανέλαβε πως η λαθρομετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί συνεργασία όλων. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Σημείωσε δε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ ώστε η Τουρκία αφενός να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής σε διμερές επίπεδο και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αρκούν οι προθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά χρειάζονται και έργα.