Προτάσεις ΣΥΝ για τα εργασιακά

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 19:23
A- A A+

Βολές κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα stage εξαπέλυσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως «τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι «δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ανασφάλιστη εργασία και τον εργασιακό μεσαίωνα, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών».

«Ο τρόπος που καταργεί τα stage στον δημόσιο τομέα χωρίς να εξασφαλίζει μέλλον και προοπτική στους εργαζόμενους σε αυτά είναι σαν να θέλει να καταργήσει τη δουλεία σκοτώνοντας τους σκλάβους», υποστηρίζει η Πολιτική Γραμματεία.

Επιπλέον η Πολιτική Γραμματεία προτείνει:

1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πλήρη σταθερή ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

2. Προστασία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών κοινωνικών αγαθών.

3. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις να μη φύγει κανείς εργαζόμενος από το δημόσιο και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

5. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.

6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβάσεις έργου, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.) καθώς και οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τις καθιέρωσαν για να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία.

Παράλληλα, αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ προωθεί:

- Μια εκστρατεία αποκαλύψεων και καταγγελίας των πιο ακραίων μορφών υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων.

- Επισκέψεις με κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρους επισφαλούς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αναδεικνύει ζωντανά τα προβλήματα με την παρουσία των ίδιων των εργαζομένων (ενδεικτικά: Τράπεζες, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, BP, ΔΕΗ, ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Βιομηχανίες τροφίμων κλπ).

- Προγραμματισμένη και συστηματική δράση για την δημιουργία, όπου χρειάζεται, Σωματείων των επισφαλών εργαζομένων ή επιτροπών αγώνα ανέργων και επισφαλών εργαζομένων κατά Δήμο.

- Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της εργασιακής επισφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή