Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τα stage

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 15:24
UPD:16:15
A- A A+

«Τέλος στο καθεστώς των stage και στον εργασιακό μεσαίωνα», διαμήνυσε ξανά ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, αυτήν τη φορά από το βήμα της Βουλής. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προκηρύξεις για την κάλυψη κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ.

Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες που υπάρχουν θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα και σε αυτές τις προκηρύξεις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και οι εργαζόμενοι στα stage, με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν οι stager να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο, που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ», υπογράμμισε.

Με αυτό τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα, θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς, που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ».

Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος κατέκρινε όσους «υπαινίσσονται μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών σε σχέσεις αορίστου χρόνου». «Αυτό είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει stage στο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Aλ. Τσίπρας: Εργασιακή Ζούγκλα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηθικό δικαίωμα να πετάξει χιλιάδες νέους στο δρόμο» και μίλησε για «εργασιακή ζούγκλα», «αναξιοκρατία» και για «στρατιές ανέργων και ανασφάλιστων».

«Το ζητούμενο είναι να καταργήσουμε τους νόμους της εργασιακής ζούγκλας. Μέχρι, όμως, να τους καταργήσετε, και μέχρι να προκηρύξετε, εκεί που υπάρχουν κενά, νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να πετάξετε στο δρόμο χιλιάδες νέους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση του αυτή, δημιουργεί στρατιά ανέργων και αποκαλύπτει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπο του», υποστήριξε από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κοντογιάννης . Eπέρριψε επίσης ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, επειδή «ως κυβέρνηση το 1999, νομιμοποίησε τα stage».

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων

Εν τω μεταξύ τους δρόμους της Αθήνας κατέκλυσαν το πρωί περίπου 1.500 εργαζόμενοι stage, ζητώντας μονιμοποίηση, καθώς όπως υποστηρίζουν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα. Οι συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποίησαν πολύωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1737563 .

«Θεωρούμε απάνθρωπη και πολιτικά ανήθικη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την σκλαβιά των stage στο δημόσιο "σκοτώνοντας τους σκλάβους" δηλαδή τους εργαζόμενους σ’ αυτό, δήλωσε κατά τη συγκέντρωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι να δοθεί 6 μήνες παράταση σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προσαρμόσει εγκαίρως ο καθένας τη ζωή του», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή