Mεγάλη δυσαρέσκεια με την ελεύθερη αγορά αποτυπώνει παγκόσμια έρευνα

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2009 11:30
UPD:11:40

A- A A+

Ευρεία δυσαρέσκεια με το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και μεγάλες αποκλίσεις στις διάφορες χώρες αναφορικά με το κατά πόσο ήταν αρνητικό ή θετικό γεγονός το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, εντοπίζει μεγάλη διεθνής έρευνα του BBC, που διενεργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, μόλις το 11% των 29.000 ερωτηθέντων σε 27 χώρες δήλωσαν ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί καλά, με την πλειονότητα να απαντά ότι χρειάζεται έλεγχο και μεταρρυθμίσεις.

Μόνο σε δύο χώρες, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, περισσότεροι από ένας στους πέντε απάντησαν ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς λειτουργεί καλά όπως είναι.

Σχεδόν το ένα τέταρτο – 23% των ερωτηθέντων – θεωρούν ότι έχει θεμελιώδη προβλήματα. Αυτό απάντησε το 43% στη Γαλλία, το 38% στο Μεξικό και το 35% στη Βραζιλία.

Παράλληλα, η πλειονότητα σε 22 από τις 27 χώρες θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διανέμουν τον πλούτο πιο δίκαια, ενώ η πλειονότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες απαιτεί από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο των επιχειρήσεων. Μόνο στην Τουρκία η πλειονότητα θέλει λιγότερη κρατική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα, οι γνώμες για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι διχασμένες. Για τους Ευρωπαίους φαίνεται ότι ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός: αυτό πιστεύει το 79% στη Γερμανία, το 76% στη Βρετανία και το 74% στη Γαλλία. Ωστόσο, οι αρνητικές γνώμες είναι πολύ περισσότερες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Κένυα και η Ινδονησία.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή